Foto: Profimedia

lepe vesti

MEĐU SPAŠENIMA IZ AVGANISTANA I ŽENSKI ROBOTIČKI TIM: Forbs ih uvrstio među najvažnije mlade izumitelje današnjice!

Žena

Katar, zalivska država koja učestvuje u evakuaciji ljudi iz Avganistana, primila je zasad nepoznat broj izbeglica iz te države, a među njima i ženski robotički tim.

foto: Profimedia

Saveznik Zapada pomagao je i u evakuaciji Nemaca i Amerikanaca iz Avganistana nakon što su kontrolu nad državom preuzeli talibani.

Velik broj civila je stigao u Dohu, katarsku prestonicu u kojoj su talibani i SAD proteklih godina pregovarali o mirovnom sporazumu, a među njima je i ženski robotički tim.

- Nekoliko članica avganistanskog ženskog robotičkog tima sigurno je stiglo u Katar gde će ostati i nastaviti svoje obrazovanje - rekao je jedan od članova katarske vlade.

Avganistanke robotičarke "Forbes" je uvrstio među 30 najvažnijih naučnika i izumitelja mlađih od 30 godina u Aziji. One su, između ostalog, radile na razvoju robota za razminiranje.

Katar sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, SAD-om i drugim međunarodnim partnerima kako bi osigurali “sigurnost avganistanskog naroda i omogućili siguran prolaz“ civila, novinara, diplomata i međunarodnih organizacija, Tamer Al Tani, zamenik direktora Kancelarije za komunikaciju katarske vlade.

- Snažno verujemo da se sveobuhvatni politički dogovor koji će doneti stabilnost i sigurnost Avganistana može postići samo diplomatijom i dijalogom - dodao je.

foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./Hina

Bonus video: