Foto: AP

novo ime na piksijevom spisku

SVILAR UMESTO MREŽE BELGIJE ČUVA GOL SRBIJE! Ocu zbog 7 operacija zabranili fudbal, a Mile izabrao otadžbinu! VIDEO

Golman Mile Svilaqr, koji je prošao mlađe reprezentativne selekcije Belgije, ubuduće će nositi dres fudbalske selekcije Srbije, pošto je odlučio da prihvati poziv selektora Dragana Stojkovića Piksija i nađe se u našem državnom timu.

Fudbal
> 20:45h

Podsetimo, talentovani golman nedavno je objavio fotografiju na kojoj pozira sa tri podignuta prsta, a u opisu je stavio sledeće:

"Pričam vam o korenima, ne mogu da mrzim ono odakle sam. PONOSAN"

Podsetimo, golman Benfike je rođen u Belgiji, prošao je sve mlađe selekcije te reprezentacije, ali je odlučio da prihvati poziv Fudbalskog saveza Srbije i nađe se na spisku selektora Dragana Stojkovića Piksija za mečeve u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine."Orlovi" igraju sa Katarom prijateljski meč, u Debrecinu 1. septembra, zatim sledi duel sa Luksemburgom u Beogradu (4. septembar) i Republikom Irskom u Dablinu (7. septembar).

Porodica Svilar je tradicionalno golmanska, iako su njegovom poznatom ocu Ratku još u detinjstvu lekari zabranili da se bavi fudbalom.

Kada je imao samo 12 godina, Ratko je, po njegovim rečima, ''pobegao grobaru sa lopate''... Zbog pucanja slepog creva, neadekvatnog lečenja i sepse na kraju su morali da mu odseku preko pola metra creva! Bila je to prva od čak sedam operacija koje je imao tokom bogate karijere.

Problemi su se nastavili i narednih godina, pa su mu na početku karijere u lokalnom klubu u Crvenki doktori u potpunosti zabranili da brani, ali on to nije poslušao. Mesec i po dana kasnije ponovo je bio na treninzima.

Iako mu je otac bio veliki navijač Partizana, Ratko se preko dresa Vojvodine domogao reprezentacije Jugoslavije, za koju je branio devet puta. Kasnije ga je put vodio u Belgiju, gde je nosio dres Antverpena, a karijeru je okončao tek u 46. godini!

Godinama se u Belgiji bavio trenerskim poslom, a u toj zemlji je golmansku karijeru počeo njegov naslednik.

Mile je preko nekoliko manjih klubova stigao do Anderlehta, ali se nakon samo jedne sezone u seniorskom timu preselio u Portugal. Od 2017. godine čuva mrežu Benfike, a do sada je uglavnom branio za rezervni tim tog velikana.

Tokom oktobra 2017. godine postao je najmlađi golman u istoriji Benfike, najmlađi golman u istoriji Lige šampiona i najmlađi golman koji je u tom takmičenju odbranio penal. Podaci za ponos, iako je od tada prošlo skoro četiri godina.

Mladi golman je prošao sve reprezentativne selekcije Belgije, još od uzrasta do 15 godina. Kada je došlo vreme da se izabere seniorska selekcija za koju će nastupati, stigao je poziv iz Srbije. Dragan Stojković Piksi želeo je da ga vidi među stativama srpskog tima, što je on prihvatio.

Kurir sport