Foto: Youtube Printscreen

IZA SVEGA STOJI OVK

NA DANAŠNJI DAN NESTALI SU ĐURA I RANKO: 23. godišnjica otmice novinara u Orahovcu

Politika

BEOGRAD - Danas se navršavaju 23 godine od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića koje su kako se pretpostavlja, u blizini Orahovca kidnapovali pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Oni su 21. avgusta 1998. godine iz Orahovca otišli na razgovor s monasima manastira Zočište, tek oslobodjenim iz zarobljeništva OVK, ali se nisu vratili s radnog zadatka.

Misija Euleks zatvorila je istragu o tom zločinu 2013. iako nije bilo zvaničnih podataka da je iko saslušan povodom otmice tako da sudbina novinara Radio Prištine do danas nije razjašnjena.

foto: Youtube Printscreen

Godišnjicu zločina obeležiće Udruženje novinara Srbije (UNS) čiji će se predstavnici okupiti kod spomen-obeležja podignutog na putu ka Velikoj Hoči kod manastira Zočište, na mestu gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni.

Tabla na kojoj piše: "Ovde su 21.avgusta 1998. godine nestali novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih", do sada je rušena sedam puta.

Na Kosovu i Metohiji je od juna 1998. do 2005. godine ubijeno i kidnapovano 14 novinara i drugih medijskih radnika srpskih i albanskih redakcija.

Kurir.rs/Beta