Foto: Kurir, Marina Lopičić

krađa umetničkog dela

ZET JELICE SRETENOVIĆ UHAPŠEN ZBOG UKRADENE SLIKE: Novi detalji preprodaje umetničkog dela

Crna Hronika

U Cirihu uhapšeni srpski državljanin Ratko Dragićević (44) zbog učešća u preprodaji slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861." vredne 600.000 evra, ukradene pre 28 godina iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu, zet je glumice Jelice Sretenović.

Dragićević je suprug Olje, glumičine mlađe ćerke. On je uhapšen pre nedelju dana u Švajcarskoj, gde je pao i kolekcionar Slobodan Gajin (76), koji, pored srpskog, ima i švajcarsko državljanstvo, a kod kojeg je i pronađeno umetničko delo Vlaha Bukovca iz 1901. U isto vreme u Beogradu su uhapšeni i Nebojša Dragićević (70) i Dejan Milošević (49) iz Beograda, koji su ukradeno umetničko delo nudili na prodaju Muzeju Vojvodine

foto: TV Pink Printscreen

- Iako su Gajin i zet glumice Jelice Sretenović znali da je "Blagoveštenski sabor" ukraden, kontaktirali su preko posrednika u Srbiji sa zaposlenima u Muzeju Vojvodine i ponudili im da sliku čiji su realni vlasnici otkupe za 600.000 evra. Gajin, inače, iskusni kolekcionar, pred švajcarskom policijom i inspektorima iz Srbije koji su glumili saradnike Muzeja Vojvodine koji su došli da ispitaju autentičnost slike, u trenutku kad je, takoreći, sateran u ćošak, tvrdio je da nije znao da je slika ukradena iz srpskog muzeja. Takođe je i Dragićević pred policijom nevešto pokušavao da opravda umešanost u krivično delo - ispričao je izvor upućen u slučaj.

Jedan od četvorice uhapšenih zbog preprodaje ukradene umetnine jeste Dejan Milošević (49), majstor borilačkih veština. U džudou i džiju-džici je nosilac crnog pojasa, dok je u retkoj disciplini nunčake osvojio titulu evropskog prvaka, zvanje šampiona svetskog kupa i titulu vicešampiona sveta. Sada pritvoreni Milošević je dobio licencu za obučavanje specijalnih vojnih i policijskih jedinica i time se bavi godinama, pa, pored domaćih specijalaca, trenirao je i francusku žandarmeriju, kao i interventne timove američke policije u Los Anđelesu, Majamiju, Sijetlu.

(Kurir.rs/Srpski telegraf)