Foto: Printscreen RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju o sramnoj presudi

CRNO SLOVO VLADAVINE PRAVA, PETKOVIĆ O PRESUDI TODOSIJEVIĆU: Pokušaj Prištine da celom srpskom narodu stavi flaster na usta

Politika
> 10:22h

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas za RTS da je u utorak "crnim slovima zapisana takozvana vladavina prava na prostoru Kosova i Metohije u albanskim sredinama, jer je Priština pokušala, ne samo Ivanu Todosijeviću, nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta".

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku. Petković je naveo da je reč o sramnoj, neprihvatljivoj i političkoj presudi Prištine kojom se nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine.

Ukazuje da je Todosijević rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu i podseća da je stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Ono što se desilo u ovoj presudi je apsolutno neprihvatljivo, presuđuje se čoveku da ide u zatvor na dve godine samo zato što je govorio istinu", zaključio je Petković.

Presudom Todosijeviću prekršen direktno prekršen Briselski sporazum

Petković je izjavio danas da je presuda poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću od dve godine zatvora, koju je potvrdio Apelacioni sud u Prištini, predstavlja najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma u tački 10 koja se odnosi na pravosudje. On je za RTS rekao da je "reč o sramnoj, neprihvatljivoj i političkoj presudi Prištine i njihovog pravosuđa koje je instrument političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na Kosovu".

Prema njegovim rečima tom presudom prekršen je deo Briselskog sporazuma prema kojem u sudskim predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski treba odlučuju sudije srpske nacionalnosti, u mešovitim sudskim većima u kojima treba da budu dva Srbina i jedan Albanac.

"Međutim u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca i u slučaju Ivana Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbima", rekao je Petković. Petković je rekao da je presuda nastavak pritiska na Srbe na Kosovu, gde je od početka godine zabeleženo skoro 90 incidenta i napada.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je juče prvostepenu presudu kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osudjen na dve godine zatvora zbog izjave da je "povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak". Beta

Kurir.rs/Fonet