KURIR TELEVIZIJA

ŽARKO OBRADOVIĆ O HAŠKIM UDŽBENICIMA ZA NAŠE ĐAKE: Pobednici pišu istoriju, hoće da nametnu svoju verziju prošlosti

Politika

Ponovni pokušaji pisanja, odnosno prekrajanja istorije sa ciljem da se Srbi iznova nađu u ulozi loših momaka, evidentiran je prošle subote u Beogradu kada je održana radionica za nastavnike istorije iz Srbije o korišćenju arhive Haškog tribunala i Mehanizma za krivične sudove za potrebe kreiratianja nastavnog materijala.

Kakav će taj program izgledati, kada se zna da su organizatori, Udruženje za društvenu istoriju Euroklio i Međunarodni rezidulani mehanizam za krivične sudove, pravni naslednik Haškog tribunala, u većini presuda za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ okrivio Srbe, pitali smo bivšeg ministra prosvete Žarka Obradovića.

"Očigledna namera je da se nametne samo jedna istina o događajima koji su obeležili našu blisku prošlost, ukljujući da ta prošlost bude primarno obeležena odlukama Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu. Ali sudske presude ne mogu biti jedini osnov za utvrđivanje činjenica o nekim događajima koji su se desili. Postoje različita tumačenja pojedinih događaja, sudije se preglasavaju, odluke se donose i poništavaju, to je pravna dimenzija", rekao je Obradović i napomenuo da postoje i zločini nad Srbima koji nisu bili predmet sudskog spora jer se sudovi proglašavaju nenadležnim.

Pisanje udžbenika treba ostaviti struci, ponovio je on i dodao da je precizna uloga ministarstva, izdavača, stručnih komisija, Zavoda za unapređenja znanja itd.

"Ne kaže se za džabe da pobednici pišu istoriju i da će oni koji su obeležili 2000. godinu ili aktivno učestvovali u agendi zapadnih zemalja insistirati na takvom viđenju događaja iz devedesetih godina. Važno je da mi imamo svoje viđenje događaja koji su obeležili našu prošlost", zaključio je Obradović.

(Kurir.rs)