Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

strah

TALIBANI NA VRATIMA POJEDINIH AVGANISTANACA POČELI DA OSTAVLJAJU ZASTRAŠUJUĆE PORUKE Ili se predajte, ili ćemo vas ubiti

Talibani su na ulazna vrata onih koji su sarađivali sa zapadom počeli tokom noći na ulazna vrata da ostavljaju zastrašujuća pisma.

Planeta

U beleškama žrtvama naređuju da došu na sud koji sazivaju talibani. Ako to ne učine, sledi smrtna kazna, prenosi Dejli mejl.

Jedan od onih koji su primili ovo upozorenje je i Naz, 34-godišnji otac šesoro dece čija je građevinska kompanija pomogla britanskoj vojsci u izgradnji puteva u Helmandu i puta u kampu Bastion.

On se prijavio da se preseli u Britaniju u skladu sa ARAP -om, avganistanskim programom preseljenja, ali je odbijen.

-Pismo je službeno i sa pečatom. To je jasna poruka da žele da me ubiju. Ako dođem na sud, platiću svojim životom, rekao je Naz.

-Ako to ne učinim, ubiće me - zato se krijem, pokušavajući da pronađem način da pobegnem. Ali treba mi pomoć, dodao je.

Druga žrtva, bivši britanski vojni prevodilac, upozorena je da je ''špijun nevernika'' i da se preda ili će platiti životom.

Treće noćno pismo upozorilo je brata prevodioca da je osuđen na smrt jer ga sklanja, dok je četvrto pronađeno u cipeli bivšeg britanskog vojnog prevodioca dok se molio u džamiji.

Pisma su tradicionalni avganistanska metoda zastrašivanja. Koristili su ih borci mudžahedini tokom sovjetske okupacije, a zatim i talibani kao propagandno oruđe i kao pretnju. Često se koriste u ruralnim zajednicama, a sada se šire i u gradovima.

Ona koja su primili bivši britanski prevodioci osmišljena su tako da šire strah i poštuju talibanske direktive uz pretnje nasiljem ili smrću ako se "zahtevi ne ispune".

Šir (47) je radio na prvim linijama fronta u Helmandu i imao je kfalifikacije da ode iz zemlje, ali nije mogao da se probije kroz gužvu na aerodromu kako bi se ukrcao na evakuacioni let.

-Moja ćerka je pronašla pismo zakucano na vratima. Traže od mene da se predam sudu islamskog Emirataili će me oni pronaći i tada će me ubiti, rekao je on.

On se odmah iselio iz svog doma i sada se krije.

-To je pismo koje je napisano da unese strah, upozorenje i pretnju tebi i tvojoj porodici. Moraš da se povinuješ naredbama talibana ili da se potrudiš da te ne uhvate.

Kurir.rs