Foto: AP Rahmat Gul

bruka

AVGANISTANAC SPASIO ŽIVOT BAJDENU 2008. GODINE: Prevodilac sada ostavljen na milost talibanima, ovo je njegov apel! VIDEO

Avganistanski prevodilac koji je 2008. pomogao u spasavanju predsednika Bajdena iz udaljene avganistanske doline ostavljen je nakon što je u ponedeljak poleteo poslednji američki let za evakuaciju.

Planeta
> 13:37h

Muhamed, koji se iz bezbednosnih razloga predstavlja samo po svom imenu, krije se od talibana sa suprugom i četvoro dece nakon što je godinama pokušavao da izađe iz Avganistana bez uspeha, prenosi Dejli mejl.

Dok je radio za američku vojsku, Muhamed je imao ključnu ulogu u priči koju je često ponavljao - i pojačavao - Bajden tokom svoje kandidature za potpredsednika 2008. godine.

Kao senator, Bajden je bio na jednom od dva helikoptera Blekhok koji su hitno sleteli u snežnu oluju, zajedno sa tadašnjim senatorima Džonom Kerijem i Čakom Hagelom.

Privatni tim obezbeđenja Blekvoter i vojnici američke vojske bili su pored talibanskih boraca dok je posada pozvala vazdušnu bazu Bagram u pomoć, gde je Muhamed uskočio u Hamvi zajedno sa snagama 82. vazdušno -desantne divizije i satima se vozio do mesta udesa.

Tri senatora su sa konvojem odvezen nazad u bazu.

'Zdravo, gospodine predsedniče: Spasite mene i moju porodicu', rekao je Mohamed, prenosi Volstrit Žurnal. 'Ne zaboravite me ovde.'

"Ne mogu da izađem iz kuće", rekao je u utorak. "Veoma sam uplašen."

Muhamedov zahtev za vizu je navodno postao problematičan kada je kompanija za koji je radio izgubika evidenciju potrebnu za dobijanje vize. Dok su talibani preuzeli kontrolu 15. avgusta, Muhamed je okušao sreću na vratima aerodroma u Kabulu, ali su ga američke snage odbile. Rekli su mu da može da ode, ali da će morati da ostavi ženu i decu.

Američki vojnici kažu da je Muhamed bio pored njih više u od 100 okršaja.

Područje spasavanja nije bilo pod kontrolom talibana, ali samo jedan dan pre nego što su tri helikoptera tadašnjih senatora pala, talibani su ubili skoro dve desetine pobunjenika udaljenih samo 16 kilometara.

Ovo putovanje je bilo jedno od mnogih koje je Bajden, tada predsedavajući Senatskog odbora za spoljne poslove, preuzeo u inostranstvo sa Kerijem i Hejgelom, koji su za predsednika Obame postali državni sekretar i odbrana.

U govoru o predizbornoj kampanji, Bajden je 2008. rekao: 'Ako želite da znatr gde živi Al Kaida, želite da znatr gde je (Osama) bin Laden, vratite se sa mnom u Avganistan. Vratite se u područje gde je moj helikopter pao sa generalom sa tri zvezdice i tri senatora na 10.500 stopa usred ovih planina. Mogu vam reći gde su. '

"Nalazi se u planinama između Avganistana i Pakistana", rekao je on, "gde je moj helikopter nedavno srušen."

Veterani vojske stali su u Muhamedovo odbranu i pozvali pomoć. "Ako možete pomoći samo jednom Avganistancu, izaberite [Muhameda]", napisao je Šon O'Brajen, vojni veteran koji je radio s njim u Avganistanu 2008. "On je to zaslužio".

SAD su evakuisale preko 120.000 iz talibanske vladavine od 14. avgusta, uključujući 5.500 Amerikanaca, ali su iza sebe ostavile između 100 i 200 Amerikanaca i hiljade avganistanskih tumača koji su sarađivali sa američkom vojskom na brzom izlasku.

Stejt department je obećao da će koristiti sve diplomatske kanale za nastavak evakuacije bez prisustva trupa ili ambasade.

Zvaničnik Bele kuće odbio je da komentariše Muhamedov slučaj iz razloga poverljivosti.

Kurir.rs