Foto: EPA / Alexander Zemlianichenko / Pool, str

o nametanju tuđih standarda

PUTIN BEZ UVIJANJA: Amerikanci su 20 godina bili u Avganistau i rezultat je KATASTROFA!

Dvadeset godina rata i američkog prisustva u Avganistanu bili su "tragedija" za tu zemlju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle povlačenja snaga SAD iz Avganistana.

Planeta
> 13:27h

"Američki vojnici su 20 godina bili prisutni na toj teritoriji (Avganistanu), 20 godina su pokašali da 'civilizuju' ljude koji tamo žive i da im nameću svoje norme i životne standarde", rekao je Putin i dodao da je rezultat "tragedija".

"Rezultat je tragedija, gubici za one koji su to učinili, SAD, a još više za ljude koji žive na teritoriji Avganistana", rekao je predsednik Rusija.

Putin je o budućnosti zemlje posle povlačenja Amerikanaca i njihovih saveznika, ocenio da je "nemoguće nametnuti bilo šta iz inostranstva".

foto: EPA / Alexander Zemlianichenko / Pool

Ruske vlasti zauzele su prilično pomirljiv stav prema talibanima, priznajući njihovu pobedu i pozivajući ih na "nacionalni dijalog" za formiranje predstavničke vlade.

Moskva, međutim, i dalje smatra talibane "terorističkom" grupom, iako je Rusija godinama u dijalogu sa njima, i namerava da prizna njihovu vlast u Avganistanu samo ako daju dovoljna obećanja.

Rusija je posebno zabrinuta za bezbednost bivših sovjetskih republika u centralnoj Aziji, koja se graniči sa Avganistanom.

Moskva takođe želi da spreči regionalni priliv izbeglica, kao i novi porast trgovine opijumom i heroinom.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Alexander Zemlianichenko / Pool, STR