Foto: Kola Sulaimon / AFP / Profimedia

traže otkupninu

NOVA OTMICA U NIGERIJI: Naoružani napadači oteli 73 učenika! Za nekoliko meseci odvedeno skoro 1.000 dece

Naoružani napadači oteli su juče više od 70 učenika srednje škole na severozapadu Nigerije, saopštila je policija, što je najnovija u dugom nizu otmica u školama.

Planeta

Masovne otmice uz traženje otkupnine na severu i u središtu zemlje sada su na novinskim naslovnicama gotovo svake nedelje u toj afričkoj zemlji sa najvećim brojem stanovnika.

Otmičari su tokom jutra upali u školu u okolini Maraduna, u državi Zamfari i oteli 73 učenika, rekao je glasnogovornik policije te države u saopštenju.

"Otmica se dogodila pošto je u školu upao veliki broj naoružanih bandita", rekao je glasnogovornik Mohamed Šehu, dodajući da policija zajedno sa vojskom radi na oslobađanju učenika.

Vlasti države Zamfara uvele su ograničenja u drumski saobraćaj noću, a osnovne i srednje škole su privremeno zatvorene, rekao je za AFP ministar informisanja te države Ibrahim Dosara.

Države na severu i u središtu zemlje odavno se bore sa velikim bezbednosnim problemima, naročito sa kriminalnim grupama koje napadaju, pljačkaju i izvode masovne otmice u zabačenim ruralnim krajevima.

Međutim, incidenti su se udvostručili poslednjih meseci, a vlast se našla na meti kritike zbog nesposobnosti da uvede red.

Naoružane grupe su od početka godine zaređale sa otmicama učenika na tom području, tražeći otkupninu od porodica žrtava. U nekoliko meseci otele su gotovo 1.000 učenika.

Mnogi su pušteni nakon više nedelja i meseci zatočeništva, ali su desetine još u rukama otmičara.

Čini se da su otmice većinom motivisane materijalnom koristi, bez posebne ideologije, ali su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog mogućeg približavanja džihadističkih grupa Boko Harama i Islamske države u zapadnoj Africi (ISWAP), koje su već više od 12 godina u sukobu sa nigerijskom vojskom na severoistoku zemlje, sa kriminalnim grupama na severozapadu.

Kurir.rs/Jutarnji list