Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

andrićev venac

TELEGRAM IZ PREDSEDNIŠTVA: Vučić uputio saučešće povodom smrti Mikisa Teodorakisa

Politika
> 14:08h

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa u kojem navodi da je Teodorakis bio ne samo jedan od najvećih kompozitora današnjice, već i veliki prijatelj Srbije i njenog naroda.

Pamtićemo ga po svevremenoj muzici koja je ostavila pečat u celom svetu, ali i po hrabrosti da podrži Srbiju u najtežim trenucima i u vreme jednog od najvećih iskušenja kroz koje je zemlja prošla tokom bombardovanja 1999. godine, naveo je Vučić u saučešću, prenetom iz njegovog kabineta.

foto: Profimedia

Grčki kompozitor Mikis ;Teodorakis, autor muzike za film "Grk Zorba", preminuo je u Atini u 97. godini, javili su lokalni mediji.

Kompozitor je ostavio trag i u politici. Bio je u pokretu otpora za vreme Drugog svetskog rata, borio se uz komuniste tokom gradjanskog rata (1946-1949), bio je poslanik tokom 1980-tih i ministar u konzervativnoj vladi početkom 1990-tih.

Od početka grčke krize 2010. protivio se merama štednje koje su Atini nametnuli kreditori iz EU i Medjunarodnog monetarnog fonda.

U februaru 2012. povređen je tokom demonstracija u Atini kada ga je pogodio suzavac.

Kurir.rs/Beta