Foto: Printscreen/Kurir TV

kurir televizija

ČETVRTA DOZA VAKCINE! Doktor Miljko Ristić: Oni koji su primili treću dozu vakcine nisu dobili koronu i nisu imali komplikacija!

Društvo
> 20:11h

U Srbiji je u poslednjih 24 sata koronom zaraženo 3.524, a preminulo je 15 pacijenata. Na respiratorima je 79 pacijenata.

U novom talasu najčešće oboljevaju i najteže kliničke slike imaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti, kojima je zajedničko i to da nisu vakcinisani.

Da će nam posle treće sledovati i četvrta doza vakcine protiv koronavirusa? Koliko traje imunitet nakon jedne vakcine? Šta nas očekuje kada se korona 'pomeša' sa sezonskim gripom?

Gosti "Usijanja dana" su kardiolog Miljko Ristić, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu Goran Belojević i doktor Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba.

Doktor Ristić je rekao da je broj obolelih sve veći.

foto: Printscreen/Kurir TV

"Svako gura svoju teoriju, u Srbiji ima oko 50 odsto nevakcinisanih. Mi tu nemamo izbora, vakcina pomaže i dokazano je sredstvo u lečenju mnogih bolesti. Ono što je sigurno, oni koji su primili treću dozu nisu dobili koronu i nisu imali komplikacija. Treča doza štiti od 6 do 8 meseci! Treba prihvatiti preporuke našeg Kriznog štaba i SZO", rekao je dr Ristić.

Doktor Belojević je istakao da je ograničeno vreme inuniteta vakcina.

oktor Tiodorović je naglasio da niejdna vakcina ne štiti sto odsto već da zavisi od imuniteta. Treća vakcina nam je neizbežna, tu više dileme nema, rekao je doktor Tiodorović.

"Mislim da još ne možemo doneti zaključak da li nam je potrebna četvrta doza vakcine. Sačekajmo studije koje će se baviti efektima treće doze. Ipak mislim da ćemo imati sezonsku vakcinu kao kod gripa", rekao je dr Tiodorović.

Dr Ristić je rekao da je većina preporuka da se ne trebaju mešati vakcine.

foto: Printscreen/Kurir TV

Profesor Belojević je rekao da je bolje iskoristiti vakcine nego ih baciti. Moj stav je bio da Srbija treba sve da vakciniše "sinofarm" vakcinom, da se ljudi ne stavljaju u dilemu. Ali kad već imaju pravo izbora u Srbiji onda preporučujem istu vakcinu", rekao je Belojević.

foto: Printscreen/Kurir TV

Dr Tiodorović je rekao da će Srbija "moderninu" vakcinu. On je naglasio da je pravilo da se ista vakcina daje u prve tri doze.

Doktor Ristić je podsetio da ima i dalje medicinskih radnika koji odbijaju da se vakcinišu i da je on za neku vrstu sankcija, odnosno da oni moraju da se vakcinišu.

Dr Belojević je rekao da će korona vrlo brzo proći.

Kurir.rs