Foto: AFP / AFP / Profimedia

ŠRI LANKA

PRAVA RETKOST: U skloništu za slonove na svet došli blizanci! FOTO, VIDEO

U skloništu za slonove u Šri Lanki na svet su u utorak, prvi put za 80 godina, došli blizanci, objavilo je Udruženje za zaštitu divljih životinja.

Planeta

Rojters piše da je u skloništu za slonove Pinavala 25-godišnja slonica po imenu Surangi na svet donela blizance. Ponosni otac je 17-godišnji slon po imenu Pandu, takođe jedan od korisnika skloništa.

"I slonići i njihova majka su dobro. Bebe su relativno male, ali su zdrave", rekla je za BBC Renuka Bandaranaike koja vodi sklonište Pinavale, dodavši da se ovako nešto događa veoma retko.

foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Stručnjak za slonove Džajanta Džajevardene kaže da je reč o prvim blizancima slonova okoćenim u Šri Lanki od 1941. godine.

Prvi poznati slonovi blizanci na svet su došli u divljini, u nacionalnom parku Minerija koji se nalazi na istoku Šri Lanke.

Prema podacima Društva za zaštitu životinja izgledi da slonovi dobiju blizance iznose samo jedan odsto, a većinu blizanaca na svet donose divlje afričke slonice.

Tokom života slonice mogu da okote između četiri i pet mladih, a trudnoća kod nekih vrsta traje i po 22 meseca.

foto: AFP / AFP / Profimedia

Sklonište za slonove Pinavala utemeljeno je 1975. Svrha mu je spašavanje povređenih slonova i napuštenih mladunaca koji bi u divljini bili osuđeni na sigurnu smrt.

U Pinavali je trenutno više od 90 slonova, a sada su na popis dodati i blizanci, ponosno je rekla Bandaranaike.

Kurir.rs