Foto: Zorana Jevtić

razgovori u sedištu sps

VUČIĆ I DAČIĆ OBNAVLJAJU SAVEZ: Sastanak naprednjaka i socijalista o izborima na proleće

Podrška zajedničkom predsedničkom kandidatu i dve izborne liste na parlamentarnim izborima najrealnija su opcija, prognozira Bojan Klačar

Politika

Naprednjaci i socijalisti najverovatnije će se i za predstojeće izbore, koji nas čekaju na proleće, dogovoriti o zajedničkom nastupu, koji podrazumeva združenu podršku predsedničkom kandidatu SNS, ali ne nužno i zajedničku izbornu listu na parlamentarnim izborima.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za Kurir da obe stranke imaju politički interes da obnove sličan koalicioni aranžman o kakvom su se dogovorili i u prethodnom periodu.

foto: Kurir

- Ne očekujem da se dese neke promene u odnosu na njihov raniji dogovor. To je obostran politički interes. SNS će podeliti odgovornost i uz sebe će imati drugu političku snagu, što je, naravno, bolje nego da ona sklizne u opoziciju. SPS može u budućnosti da bude jezičak na vagi. SNS tako dobija velike izglede da Aleksandar Vučić, kao kandidat za predsednika, pobedi u prvom krugu, što je i cilj SNS. S druge strane, SPS naravno dobija sigurnu postizbornu koaliciju i benefite od participiranja u izvršnoj vlasti u narednom periodu - objašnjava naš sagovornik.

On napominje da će dilemu o zajedničkoj ili odvojenoj listi na parlamentarnim izborima rešiti istraživanja javnog mnjenja.

- Meni se čini da će prevagnuti opcija nastupa na dve liste, jer će se tako više dobiti nego ako bi SNS i SPS bili na istoj listi. Za beogradske izbore je situacija znatno komplikovanija, jer za razliku od nacionalnog nivoa, gde je na oko 10 odsto, SPS je u glavnom gradu dosta slabiji. Zato će socijalisti imati svoju gradsku listu samo ukoliko istraživanja budu pouzdano pokazala da SPS prelazi cenzus. U suprotnom, praviće se zajednička lista sa SNS - ocenjuje Klačar.

O svim ovim aranžmanima i dogovorima bilo je reči i na sastanku u sedištu SPS, gde su se sastali lideri dve stranke - Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. U zvaničnoj najavi sastanka navedeno je da je sastanak rukovodstva dve stranke posvećen nastavku uspešne saradnje u realizaciji ciljeva državne i nacionalne politike, kao i pripremama za predstojeće izbore.

Kurir.rs