Foto: Profimedia

vn holandije

PRVI POSLE LAUDE: Maks Verstapen najbrži na domaćem terenu!

Ostali sportovi

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas na trci Formule 1 za Veliku nagradu Holandije, a tim rezultatom ponovo je preuzeo vodjstvo u generalnom plasmanu.Verstapen je od starta trke bio u vodjstvu, a jedino je nakon njegovog prvog odlaska u boks, u prednosti bio vozač Mercedesa Valteri Botas.

Ovo je Holandjaninu sedma pobeda u ovogodišnjem šampionatu i sada ima tri boda više od sedmostrukog šampiona i vozača Mercedesa Luisa Hamiltona.

Treće mesto zauzeo je Botas, dok je četvrti trku završio vozač Alfa Taurija Pjer Gasli.

Do desetog mesta plasirani su još Šarl Lekler (Ferari), Fernando Alonso (Alpin), Karlos Sainc (Ferari), Serhio Peres (Red Bul), Esteban Okon (Alpin) i Lando Noris (Meklaren).

Verstapen je na startu trke zadržao prvu poziciju, a najviše je napredovao vozač Alpine Fernando Alonso, koji je sa devetog mesta došao do sedmog.

Prvi od vodećih na zamenu pneumatika otišao je vozač Mercedesa Luis Hamilton u 21. krugu, da bi krug kasnije u boks otišao Verstapen, dok je vodjstvo u trci preuzeo Valteri Botas.

Botas je u prednosti bio sve do kraja 30. kruga, kada ga je na startnom ciljnom pravcu pretekao Verstapen, a finski vozač je zatim prepustio timskog kolegu Hamiltona na drugo mesto.

foto: Profimedia

Krug kasnije i Botas je otišao u boks, a zatim se vratio na treću pozciju.

U 35. krugu kaznu od dodatnih pet sekundi dobio je vozač Vilijamsa Džordž Rasel (13. u tom trenutku), koji je vozio prebrzo u pit lejnu.

Dva kruga kasnije na stazi se prilikom pokušaja preticanja Roberta Kubice (Alfa Romeo), okrenuo vozač Aston Martina Sebastijan Fetel, ali je ubrzo nastavio trku.

Drugi put u boks Hamilton je otišao u 40. krugu, a prilikom povratka na stazu ušao je u gužvu, jer su ispred njega bili vozači sa krugom zaostatka.

Hamilton je prešao na nove srednje tvrde gume, dok je Verstapen, koji je krug kasnije otišao u boks prešao na tvrde gume.

Prvo odustajanje na trci vidjeno je u 44. krugu, kada se povukao vozač Hasa Nikita Mazepin, a šest krugova kasnije odustao je i vozač Alfa Taurija Juki Cunoda.

Serhio Peres je sjajnom vožnjom prvo došao do 10. mesta, a zatim nekoliko krugova pre kraja i obišao Norisa za devetu poziciju, dok je prilikom preticanja došlo do kontakta izmedju njih.

Meksikanac je trku na kraju završio kao osmi, a trku je počeo iz boksa, zbog zamene motora.

Tri kruga pre kraja u boks je otišao Botas, koji se prilikom povratka na stazu oglušio o timske naredbe, i odvezao je najbrži krug, koji je do tada pripadao njegovom klupskom kolegi.

Hamilton je krug kasnije otišao u boks, prešao na nove gume, i uspeo da u poslednjem krugu dodje do dodatnog boda.

Trka na stazi "Zandvort" vozila se prvi put nakon 1985. godine, kada je pobedu odneo Austrijanac Niki Lauda.

Šampionat se nastavlja naredne nedelje trkom za Veliku nagradu Italije, u Monci.

Beta