Foto: AP/Amel Emrić

akcija policije

HAPŠENJE NA GRANICI: Državljanin BiH, interesantan stranim bezbednosnim službama, navodno radio za Al Kaidu

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da se protiv državljanina zemlje Jasmina Mulahušića, sada vodi istraga zbog sumnje da je povezan sa mrežom Al Kaide.

Bosna i Hercegovina
> 13:43h

Mulahušić živi u Luksemburgu i uhapšen je u subotu u Bosanskom Brodu kada je pokušao da pređe granicu BiH i uđe u Hrvatsku.

Jasmin Mulahusić predat je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine gde je ispitan u svojstvu osumnjičenog. On se, između ostalog, dovodi u vezu s terorističkom organizacijom Al Kaida, prenosi Klix.ba.

"Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa bezbednosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama. Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti Bosne i Hercegovine", navode iz Tužilaštva BiH.

Kako je ranije navedeno, Mulahusić je uhapšen na granici zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti i odavanje poverljivih podataka.

Mulhušić je javnosti postao poznat kada je identifikovan kao administrator više desetina profila društvenih medija koji diskredituju novinare i političare sa čijim se stavovima ne slaže, promovišući pritom politiku Stranke demokratske akcije (SDA) na vlasti u BiH.

Njegovo hapšenje u ponedeljak osudila je vladajuća bošnjačka stranka, tvrdeći da iznosi svoje stavove, a ne stavove SDA, pa njegovo pravo na slobodu mišljenja treba garantovati.

"Hiljade ljudi svakodnevno objavljuju komentare i iznose svoje stavove na društvenim mrežama i portalima. Svakoga ko krši zakon na ovim postovima treba sankcionisati, ali ne treba dozvoliti opasan presedan 'selektivnog verbalnog prestupa'", navodi se u saopštenju SDA Sarajevo.

Kurir.rs/Klix.ba