KURIR TELEVIZIJA

NAJVEĆA NESTAŠICA KRVI U INSTITUTU ZA TRANSFUZIJU JOŠ OD USKRSA: Potrebne doze dobijaju samo životno ugroženi pacijenti!

Beograd

Rezerve krvi u Institutu za transfuziju krvi Srbije su drastično smanjene i one se trenutno koriste samo za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata.

U Institutu kažu da vlada nestašica svih krvnih grupa, a da je najpotrebnija nulta.

Ivana Rodić iz Instituta ocenuje da su rezerve dovoljne samo za zbrinjavanje vitalno ugroženih pacijenata. Kako dodaje, razloga za manjak krvi je nekoliko:

"Razlog je pandemija koja je u zamahu, sezona godišnjih odmora još nije završena, a ovo je nedelja koju je obeležio početak školske godine, kada tradicionalno imamo manje prikupljenih jedinica krvi. Takođe, čitava situacija koja traje od marta prošle godine je stanje otežala", rekla je ona.

foto: Kurir Tv

Rodić je istakla da je prošle sedmice prikupljeno samo 1045 jedinica krvi, što je nedelja sa najmanjem brojem prikupljene jedinice krvi još od uskršnje, prvomajske nedelje kada je bilo dosta neradnih dana.

"Taj broj se u normalnim okolnostima kreće od 1200 do 1400, 1600 jedinica. Za funkcionisanje zdravstvenog sistema u Beogradu i osam bolnica koje mi snabdevamo krvlju, nedeljno je potrebno 1500 jedinica krvi, što znači da smo prošle nedelje prikupili dve trećine potrebnog broja, odnosno 30 odsto je nedostajalo", naglasila je Rodićeva i dodala da je najveći problem sa negativnim krvim grupama.

(Kurir.rs)

Bonus video: