Foto: Annegret Hilse / AFP / Profimedia

jan heker

IZNENADA PREMINUO NEMAČKI AMBASADOR U PEKINGU Angela Merkel: Duboko sam potresena, bio je moj savetnik

Iznenadna smrt nemačkog ambasadora u Pekingu nije povezana sa poslom koji je obavljao, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Planeta
> 19:27h

Nije još razjašnjen uzrok smrti Jana Hekera koji je preuzeo funkciju 24. avgusta nakon što mu je istekao karantin prilikom ulaska u Kinu sa porodicom.

"S obzirom na okolnosti njegove smrti, nema dokaza da je smrt Jana Hekera na bilo koji način povezana sa njegovom ulogom nemačkog ambasadora u Pekingu", rekao je Mas za dpa.

"Ovo je bio veliki šok za sve nas", rekao je Mas na putu na sastanak u Brandenburgu, zapadno od Berlina.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da je "duboko potresena" smrću 54-godišnjeg izaslanika koji je ranije bio njen savetnik za spoljnu politiku.

"Žalim zbog gubitka svog dugogodišnjeg savetnika, koga sam izuzetno poštovala i koji je imao duboku ljudskost i izvanrednu stručnost", rekla je Merkel.

"U ovom trenutku, naše misli su sa njegovom porodicom i njemu bliskim osobama", objavilo je ranije ministarstvo spoljnih poslova.

Kina je "šokirana saznanjem o njegovoj smrti", rekao je glasnogovornik ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin u Pekingu.

Hekerov zamenik Frank Rukert preuzeće dužnost ambasadora.

Rođen u severnom lučkom gradu Kil, Heker se školovao za advokata, a radio je kao advokat i sudija. Bio je oženjen i imao je troje dece.

Heker je bio univerzitetski profesor pre nego što je došao na mesto savetnika Merkelove za spoljnu politiku, a potom imenovan za veleposlanika u Pekingu.

Kurir.rs/Jutarnji list