Foto: Profimedia

NJUJORK

NAJČUDNIJI GREND SLEM Anonimusi igrali završnicu US Opena, kvalifikant i najmlađi četvrtfinalista ikad još uvek u igri za titulu!

Ukoliko ozbiljnije ne pratite tenis, sigurno niste čuli za nekoliko igrača koji su ove godine stigli do druge nedelje US Opena.

Tenis
> 13:24h

Botik Van de Zandšulp, Karlos Alkaraz, Dženson Bruksbi, Oskar Ote, Peter Gojovčik... Ova imena znače nešto samo pasioniranim ljubiteljima tenisa, većina za njih i nije čula, ali ovi momci stigli su do osmine finala poslednjeg grend slema u sezoni.

Ovako veliki broj "anonimusa" nikad nije viđen u ovoj fazi tako velikog turnira, a neki od njih su čak ušli i među osam najboljih na turniru u Njujorku!

Najpre da pomenemo domaćeg tenisera Džensona Bruksbija (99. na svetu), dvadesetogodišnjaka koji je šokirao Aslana Karaceva i koji je sinoć dobio prvi set protiv Novaka Đokovića, a zatim izgubio naredna tri u osmini finala.

On je na turnir stigao kao dobitnik specijalne pozivnice, dok su u 16 najboljih stigla i trojica kvalifikanata, a jedan od njih, Holanđanin Van de Zandšulp obezbedio je i četvrtfinale iako je pred US Open igrao isključivo čelendžer turnire. Među osam najboljih stigla je i apsolutna senzacija u Njujorku, Španac Karlos Alkaraz, koji je rođen 2003. godine i koji je postao najmlađi četvrtfinalista u istoriji US Opena.

foto: Profimedia

Potpuno je neverovatna priča iz Njujorka, pogotovo ako se prisetimo prethodnih grend slemova u 2021. godini. Najlošije rangirani teniser u četvrtfinalu ovogodišnjeg Vimbldona bio je Martin Fučovič, tada 48. teniser sveta, dok je na Rolan Garosu istu "ulogu" imao Davidovič Fokina, 45. na ATP listi u tom trenutku.

Jedino koliko-toliko blizu poređenje može da se napravi sa Australijan openom, gde je Aslan Karacev kao 114. teniser sveta preko kvalifikacija stigao do polufinala, gde je poražen od Đokovića. Pored Rusa u četvrtfinalu su igrali teniseri iz vrha, što ipak pravi razliku između turnira u Melburnu i Njujorku.

Rezultati 1/8 finala

Đoković (1) - Bruksbi (sp. pozivnica, 99) 3:1

Zverev (4) - Siner (16) 3:0

Beretini (8) - Ote (kvalifikant, 144) 3:1

Opelka (24.) - Haris (46) 1:3

Ože-Alijasim (15) - Tijafo (50) 3:1

Alkaraz (55) - Gojovčik (kvalifikant, 141) 3:2

Medvedev (2) - Evans (27) 3:0

Van de Zandšulp (kvalifikant, 117) - Švarcman (14) 3:2

Parovi 1/4 finala

Đoković (1) - Beretini (8)

Zverev (4) - Haris (46)

Ože-Alijasim (15) - Alkaraz (55)

Van de Zandšulp (117) - Medvedev (2)

Kurir sport/Aleksandar Knežević