Foto: Kurir.rs/N.H.

sprovodi se anketiranje

ZA BOLJE SAGLEDAVANJE POTREBA DRUŠTVA: U Subotici će građani učestvovati u kreiranju budžeta

Srbija

Po uzoru na mnoge svetske gradove, Subotica ove jeseni uključuje svoje građane u planiranje gradskog budžeta za narednu godinu, a iz Gradske uprave kažu, da će učešće građana u planiranju budućih potreba, ulaganja i trošenja novca iz gradske kase za sva gradska naselja, pomoći da se bolje i sveobuhvatnije sagledaju potrebe društve zajednice Grada.

„Budžetski proces pripreme budžeta za 2022. godinu i naredne dve budžetske godine je u toku i sva zainteresovana lica mogu uzeti učešće u pripremi plana budžeta. Grad Subotica ove godine sprovodi proces participativnog budžetiranja. Participativno planiranje budžeta je uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju novca prikupljenog kroz poreze i druge javne prihode, u cilju poboljšanja kvaliteta života u jednoj zajednici i u skladu sa prioritetima razvoja našeg grada i realnim mogućnostima finansiranja projekata“, ističu u gradskoj upravi.

Tim povodom, sprovodi se anketiranje građana, koje će se organizovati od 7. do 30. septembra, u svim mesnim zajednicama, Uslužnom centru Gradske kuće i na sajtu Grada Subotice.

foto: Kurir.rs/N.H.

Ideje za projekat trebalo bi da se odnose isključivo na objekte, odnosno potrebe koje su u nadležnosti lokalne samouprave, jer se i finansiranje obezbeđuje isključivo iz sredstava budžeta Grada.

„Građani i sva zainteresovana lica imaju priliku da popunjavanjem Upitnika daju svoje predloge za projekte, koji bi učinili život u našem gradu kvalitetnijim i lepšim. Popunjene upitnike potrebno je da ubacite u najbližu kutiju za prikupljanje predloga. Elektronska verzija Upitnika se nalazi na sajtu www.subotica.rs, a popunjen upitnik može da se pošalje na upitnik@subotica.rs.“

Nakon prikupljanja predloga izvršiće se analiza predloženih projekata. O rezultatima analize, odnosno uvrštenim projektima u nacrt budžeta Grada za 2022. godinu, javnost će biti obaveštena putem zvaničnog sajta Grada Subotica i prilikom organizovanja javne rasprave o budžetu.

Kurir.rs/N.H.