Foto: Profimedia

opasno

FAUČI NIJE BIO ISKREN O SARADNJI SA KINEZIMA: Novi dokumenti otkrili da su SAD finansirale istraživanje o koroni u Vuhanu VIDEO

Kritičari su optužili glavnog američkog epidemiologa doktora Entonija Faučija da laže nakon što se čini da su novoobjavljeni dokumenti u suprotnosti sa njegovim tvrdnjama da Nacionalni institut za zdravlje nije finansirao istraživanje sticanja funkcije u kineskoj laboratoriji u Vuhanu.

Planeta

Senator Rand Pol izneo je u utorak kritike na račun Faucija nakon što su dokumenti, do kojih je došao Intercept, detaljni grantovi dodeljeni EcoHelt Alijansi - neprofitnoj organizaciji koja je doznačila federalna sredstva Institutu za virusologiju u Vuhanu za istraživanje koronavirusa slepih miševa.

U zbirku dokumenata je i ranije neobjavljeni predlog granta koji je organizacija, koji vodi Piter Dasak, podneo Faučijevom Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti, prenosi Njujork Post

Fauči je više puta insistirao na tome da NIH finansiranje laboratorije u Vuhanu ne predstavlja istraživanje „sticanja funkcije“.

"Iznenađujuće - Fauči je ponovo lagao. Bio sam u pravu kada je njegova agencija finansirala istraživanje o koronavirusu u Vuhanu ”, napisao je senator Pol nakon objavljivanja dokumenata.

Predlog bespovratnih sredstava uključen u dokumente odnosio se na projekat pod nazivom "Razumevanje rizika od pojave koronavirusa od slepih miševa", koji je uključivao pregled hiljada koronavirusa na uzorcima slepih miševa, kao i ljudi koji su radili sa živim životinjama.

Bespovratna sredstva u iznosu od 3,1 miliona dolara dodeljena su za petogodišnji period između 2014. i 2019. Nakon što je finansiranje obnovljeno 2019., Trampova administracija ga je suspendovala u aprilu 2020. godine.

Dotacija je usmerila 599.000 dolara Institutu za virusologiju u Vuhanu za istraživanje koronavirusa slepih miševa, prenosi Njujork post.

Dokument koji pokazuje da je finansiranje NIH -a uključeno u istraživanje o koronavirusu.

Predlog je priznao rizike takvog istraživanja, rekavši: „Rad na terenu uključuje najveći rizik od izloženosti SARS -u ili drugim CoV -ovima, dok se radi u pećinama sa velikom gustinom slepih miševa iznad glave i mogućnošću udisanja fekalne prašine.“

Dokumenti takođe uključuju drugi grant pod nazivom „Razumevanje rizika od pojave zoonotskih virusa u žarištima zaraznih bolesti u razvoju u jugoistočnoj Aziji“, koji je dodeljen u avgustu prošle godine.

Prema odredbama i uslovima odobrenja za grant, postoji deo koji napominje da pre „dalje promene mutiranih virusa“ NIAID -u treba dati „detaljan opis predloženih izmena i prateće dokaze za predviđene fenotipske karakteristike svakog virus."

Ričard ibrajt, molekularni biolog sa Univerziteta Ratgers, rekao je da su dokumenti-dobijeni zahtevom Zakona o slobodi informacija-jasno stavili do znanja da je Fauči bio "neiskren" u vezi sa istraživanjem sticanja funkcije.

"Dokumenti jasno pokazuju da su tvrdnje direktora NIH-a, Frensisa Kolinsa, i direktora NIAID-a, Faučija, da NIH ne podržava istraživanje povećanja funkcije ili povećanje potencijalnih pandemijskih patogena na VIV-u", napisao je on na Tviteru.

„Materijali pokazuju da NIH za 2014. i 2019. dodjeljuje donacije EkoHeltu sa podugovorima za istraživanje o povećanju funkcije finansirane od strane VIV-a, kako je definisano u saveznim politikama na snazi u periodu 2014-2017. I potencijalno povećanje pandemijskog patogena, kako je definisano saveznim politikama na snazi od 2017."

„To je ranije bilo evidentno iz objavljenih istraživačkih radova koji su pripisivali grant za 2014. godinu i iz javno dostupnog sažetka granta za 2019. godinu. Ali ovo se sada može definitivno reći iz izveštaja o napretku granta za 2014. i punog predloga granta za 2017. “

Geri Ruskin, izvršni direktor NVO Ju-Es Rajt to Nou, rekao je za Intercept da su dokumenti dali „mapu puta za istraživanje visokog rizika koje je moglo dovesti do trenutne pandemije“.

Finansiranje rada NIH-a u laboratoriji u Vuhanu bilo je pod sve većom kontrolom usred pandemije, a republikanski senatori poput Renda Pola iz Kentakija i Toma Kotona iz Arkansasa optužili su Faučija da laže o tome da li je novac iskorišćen za istraživanje sticanja funkcije.

Fauči se sukobio sa Paulom tokom rasprave u Senatu u julu nakon što je senator iz Kentuckija ispitao stručnjaka za zarazne bolesti o ranijim iskazima koje je dao u kojima je porekao istraživanje o sticanju funkcije koje finansira NIH.

Pol je, pozivajući se na dva akademska rada instituta Vuhan, optužio Faučija da je "zataškavao istinu" ne priznajući da je laboratorija uključena u istraživanje sticanja funkcije.

Fauči je na saslušanju rekao da su istraživanje "više puta vrednovali kvalifikovani ljudi" koji su otkrili da "ne potpada pod definiciju povećanja funkcije".

Kurir.rs