Foto: EPA / Atef Safadi

ZARĐALOM KAŠIKOM KOPALI TUNEL

UHVAĆENA ČETVORICA OD ŠESTORICE PALESTINSKIH TERORISTA Pobegli iz zatvora kao na filmu, zarđalom kašikom iskopali tunel

Još dva palestinska zatvorenika koji su pobegli iz zatvora Gilboa na severu Izraela uhvaćeni su rano jutros, uključujući ozloglašenog komandira ekstremista Zakariju Zubeidija, javili su izraelski mediji.

Planeta
> 10:24h

Uhvaćen je u Muhamed al Arida, mladji brat navodnog organizatora bekstva kroz tunel prokopanog ispod ćelije u zatvoru za koji se verovalo da je dobro obezbeđen.

foto: Youtube prtscr, Prisoners' Media Office

Četvorica begunaca su sada ponovo u izraelskom zatočeništvu, a potraga za dvojicom preostalih se nastavlja. Za jednog se veruje da je na severu okupirane Zapadne obale.

Svi begunci, osim Zubeidija, su članovi Islamskog džihada, a četvorica su osuđena na doživotne robije zbog umešanosti u smrtonosne napde na Izraelce.

Zubeidi je bio u zatvoru zbog više zločina, uključujući pokušaj ubistva i on je predvodio ekstremiste tokom drugog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije 2000-tih godina.

foto: EPA / Atef Safadi

Jedan begunac je bio u administrativnom pritvoru i protiv njega nije podignuta optužnica niti je vodjen sudski postupak.

Zubeidi i Arida su uhvaćeni kraj arapskog grada grada Šibli Um al Ganam na severu Izraela na parkingu za kamione.

Oni su uhapšeni samo nekoliko sati posle hapšenja druge dvojice begunaca u Nazaretu takodje na severu Izraela.

Vest o hapšenju još dvojice objavljena je pošto se premijer Izraela Naftali Benet sastao sa policijskim i vojnim zvaničnicima radi procene situacije jutros pred zoru, što je neuobičajeno za religoznog premijera koji poštuje jevrejski dan odmora, šabat.

foto: Youtube prtscr, Prisoners' Media Office, EPA / Atef Safadi

Izraelski mediji javljaju da bezbednosni zvaničnici sve više veruju kako beguncima niko nije pomogao spolja posle bekstva iz zatvora izvršenog u ponedeljak, jer nijedan nije bio naouražan u vreme hapšenja.

Hapšenjem četvorice begunaca se približio kraj neprijatne epizode koja je otkrila velike propuste u izraelskom zatvorskom sistemu i pretvorila begunce u palestinske heroje, naveo je Asošiejted pres.

Kasno u petak palestinski ektremisti u Gazi su ispalili raketu na Izrael očito u znak solidarnosti sa zatvorenicima što je izavalo izraelsku odmazdu, udare iz vazduha.

Palestinska raketu je presrela izraelska protivazdušna odbrana, a Izrael je napao ciljeve Hamasa, vladajućeg u Gazi, koga smotra odgpvornim za sve rakete ispaljene sa te teritorije.

Palestinska uprava koja vlada na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali nije odmah reagovala na ponovno hapšenje Palestinaca, a Hamas je saopštio da su zatvorenici izvojevali pobedu i narušili prestiž izraelskog bezbednosnog sistema.

Kurir.rs/Beta