Foto: Profimedia

istorija

NEREALNA BAJKA! Tinejdžerka na početku godine bila 345. na svetu, sada je pobedom na US Openu zaradila 2,5 miliona!

Mlada Ema Radukanu je na US Openu imala glavnu ulogu u jednoj od najlepših teniskih priča.

Tenis

Britanka je grend slem u Njujorku započela kao 150. igračica sveta, godinu kao 345, a postala je prva među teniserkama i teniserima koja je do titule na jednom grend slemu stigla preko kvalifikacija. To je učinila ubedljivo, bez izgubljenog seta.

Radukanu je u finalu pobedila Lejlu Fernandeš (6:4, 6:3), još jednu mladu teniserku, a statistika i brojke sa ovog turnira deluju neverovatno.

Ema je rođena u Torontu, živi u Londonu, njena majka je rođena u Šangaju, a otac u Bukureštu. Na US Openu je igrala u prvom "tinejdž finalu" još od 1999. godine kada je Serena Vilijams pobedila Martinu Higins.

Pred turnir u Njujorku je igrala na Vimbldonu (stigla do četvrtog kola) i to je bio njen jedini grend slem u karijeri, a na Artur Ešu je ušla u tenisku istoriju i u 30 najboljih na svetu.

Postala je najmlađi grend slem šampion još od kada je Marija Šarapova 2004. godine osvojila Vimbldon, a ušla je i na top 10 listu najmlađih osvajača najvećih turnira u muškoj i ženskoj kategoriji.

Posebno je zanimljiva informacija da, neračunajući grend slemove, ona još uvek nema pobedu na VTA turu! Nikada Radukani nije igrala meč na šljaci, niti meč koji je završen u tri seta.

Osim Vimbldona i US Opena, Britanka je igrala isključivo na čelendžerima i ITF turnirima, pa je zanimljiv i spisak turnira na kojima je podigla trofej:

Tiberias, nagrada 15.000 dolara.

Antalija, nagrada 15.000 dolara.

US Open, nagrada 2.500.000 dolara.

Kurir sport