Foto: AP / Marine Nationale

britanci zabrinuti

AVGANISTANAC OSUMNJIČEN DA JE SILOVAO I UBIO 13-GODIŠNJAKINJU U AUSTRIJI POBEGAO U BRITANIJU: Prešao Kanal koristeći lažno ime

Avganistanac osumnjičen da je silovao i ubio 13-godišnju devojčicu u Austriji prešao je Lamanš i ušao u Britaniju koristeći lažno ime.

Planeta

Rasuili Zubaidula (22) doveo je u sumnju pograničnu bezbednost nakon što se saznalo da je prešao Engleski kanal u brodu sa migrantima i zatražio azil koristeći lažno ime.

Uprkos tome što su ga u Austriji tražili zbog brutalnog zločina, Zubaidula je smešten u hotel, koji plaćaju britanski obveznici i tamo je proveo dve nedelje pre nego što je njegov identitet otkriven.

Imigraciono, navodno, nije znalo da Zubaidulu traže zbog napada na tinejdžerku u Beču, sve dok nisu dobili obaveštenje austrijske policije. Uhapšen ue u istočnom Londonu 29. jula i sada čeka izručenje, preneo je danas Dejli mejl.

On je pobegao iz Austrije kada je telo nestale devojčice pronađeno, naslonjeno na drvo u centru Beča 26. juna. Devojčica, identifikovana samo kao Leoni, bila je drogirana i grupno silovana pre nego što su je ubili.

Austrijska policija pokrenula je potragu za grupom avganistanskih izbeglica koji su se hvalili "divljim seksom" sa devojkom koju su upoznali preko društvenih medija.

Kako se navodi, devojka se srela sa Zabaidulom i njegovim 16-godišnjim prijateljem na obali Dunava, a potom je sa njima otišla u jedan stan gde su je sačekala još dvojica Avganistanaca stari 18 i 23 godine, od kojih je jedan bio diler koji ju je nakljukao ekstazijem.

Tinejdžerka je, kako je navela policija, bila grupno silovana, ugušena, a onda su njeno telo umotali u tepih i izbacili ga u blizini stana.

Pokrenuta je međunarodna potraga za Zubaidulom za koga se prvobitno mislilo da je pobegao u Italiju, da bi se kasnije saznalo da je stigao do severne Francuske gde je platio krijumčarima da ga prebace u Britaniju.

Neuspeh imigracionih vlasti da utvrde identitet Zubaidule izazvao je strahovanja javnosti koliko još potencijalnih kriminalaca je stiglo na njihove obale.

Kurir.rs