Foto: EPA/Ilustracija

kvar

KRUŠEVAC I DEO RASINSKOG OKRUGA BEZ VODE: Teška havarija na sistemu za vodosnabdevanje, tehnička voda stiže do večeras

Srbija

KRUŠEVAC - Usled havarije na magistralnom cevovodu DN 1000 danas je obustavljeno vodosnabdevanje svih korisnika sa vodosistema "Ćelije". Ekipe održavanja JKP "Vodovod-Kruševac" su na terenu i ubrzano rade na sanaciji kvara.

Do uspostavljanja režima vodosnabdevanja, alternativno snabdevanje vodom vršiće se putem mobilnih i stacionarnih cisterni razmeštenih prema planu postupanja u vanrednim situacijama, kaže se u saopštenju JKP “Vodovod Kruševac”.

Pored Kruševca sa svim selima, bez vode su ostali delovi opština Aleksandrovac, Trstenik, Varvarin i Ćićevac.

Preporučeno je školama da danas ne rade, a javne ustanove, institucije i privredna preduzeća će se prilagoditi u ovoj vanrednoj situaciji.

Opšta bolnica Kruševac, Dom zdravlja i druge socijalne i humanitarne ustanove obezbeđene su vodom putem mobilnih i stacionarnih cisterni razmeštenih prema planu postavljanja u vanrednim situacijama. Očekuje se da tehnička voda stigne do večeri, a za režim ćiste vode za piće i pripremu hrane se primenjuju standardne procedure koje kontroliše Zavod za javno zdravlje iz Kruševca.

Inače, sa sistema za vodosnabdevanje “Ćelije” snabdevaju se Grad Kruševac sa 66 sela i 36.600 domaćinstava (oko 113.000 stanovnika), i delovi opština Aleksandrovac, Trstenik, Varvarin i Ćićevac.

Tehnička voda za Kruševac i deo Rasinskog okruga do večeras

Tehničku vodu bi do večeras trebalo da dobiju svi korisnici koji se vodom snabdevaju sa sistema Ćelije, a koji su jutros zbog havarije magistralnog cevovoda u Lipovcu, ostali bez vode, rečeno je Beti u kruševačkom Vodovodu.

"Planiramo da do večeras u 21 sat korisnici koji se snabdevaju sa sistema Ćelije dobiju tehničku vodu. Puštanje u sistem počeće u 16 časova, a do tada bi trebalo da bude završena sanacija kvara i ispiranje magistralnog cevovoda i punjenje rezervoara Lipovac", rekao je Beti direktor kruševačkog Vodovoda Vladimir Milosavljević.

To znači da će korisnici u Kruševcu i šezdesetak okolnih sela, te u u Ćićevcu, Aleksandrovcu i delu Trstenika dobiti tehničku vodu dok će ona za piće biti nakon što tri uzastopna uzorka, koje uzima Zavod za javno zdravlje, budu hemijski i mikrobiološki ispravna, a procena je da bi to moglo da bude za nedelju dana.

Nakon havarije organizovano je snabdevanje gradjana sa deset pokretnih i 15 stacionarnih cisterni, a snabdevanje cisternama je obezbedjeno i za kovid i Opštu bolnicu u Kruševcu.

Djaci iz tog grada su, zbog pomenute havarije, danas na onlajn nastavi, a Opšta bolnica radi samo hitne operacije, dok je hladne odložila.

Havarija se, prema ranijoj informaciji nadležnih, dogodila noćas, na delu gde se magistralni cevovod u Lipovcu odvaja za sela preko Rasine. Beta

Kurir.rs/Ž. M.