Foto: EPA/ Orlando Barria

ubistvo moiza

HAOS NA HAITIJU Tužilac optužio premijera za ubistvo predsednika: Smenjen momentalno zbog OZBILJNE GREŠKE, a sada mu i prete

Haićanski tužilac smenjen je svega nekoliko sati pošto je zatražio od suda da da optuži premijera Arijela Enrija za saučesništvo u ubistvu predsednika Žovenela Moiza.

Planeta

Tužilac Port-o-Prensa, Bed-Ford Klod podneo je zahtev sudu da pozove Anrija na ispitivanje, nakon što je utvrđeno da je premijer razgovarao sa glavnim osumnjičenim nekoliko sati posle svirepog ubistva predsednika.

Moiza je u julu ubila grupa napadača koji su upali u njegovu rezidenciju. Tom prilikom je njegova supruga teško ranjena. Moiz je nešto pred smrt postavio Anrija na mesto premijera, podseća AP.

Klod je u dokumentu na dve strane tvrdio da je Anri dva puta telefonom razgovarao sa glavnim osumnjičenim za ubistvo, Džozefom Badiom iz svog hotela u Port o Prensu. Badio, bivši vladin zvaničnik, otpušten je u maju zbog optužbi da je prekršio etička pravila ponašanja.

Klod je naveo da je Badio tokom tih poziva bio u blizini predsednikove rezidencije. "Imamo dovoljno kompromitujućih elemenata da protiv Enrija podignemo direktnu optužnicu", poručio je tužilac Klod neposredno pre nego što će biti smenjen sa položaja.

Anri je na njegovo mesto doveo Franca Luija Žusta, tužioca koji je radio na slučaju požara u sirotištu u kome je više dece stradalo i poručio da je svi krivci za ubistvo predsednika biti pronađeni i privedeni pravdi. Do sada je više od 40 osoba uhapšeno i optuženo zbog umešanosti u ubistvo Moizea.

Agencija AP je imala uvid u pismo u kojem u ponedeljak premijer Enri - koji je odbio da komentariše Klodove optužbe - poručio tužiocu Klodu da je otpušten zbog "ozbiljne administrativne greške", ne navodeći o kojoj grešci je reč.

Ministar pravde Rokfeler Vinsent naredio je šefu nacionalne policije Haitija da pojača obezbeđenje tužioca Kloda jer je u poslednjih pet dana primao "ozbiljne i uznemirujuće" pretnje.

Kurir.rs