Foto: J.S.

na Trgu srpskih ratnika

U KRALJEVU OBELEŽEN DAN SRPSKOG JEDINSTVA: Položeni venci na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine (FOTO)

Srbija

Polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, obeležen je Dan proboja Solunskog fronta, kao i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Vence na postament položile su delegacije Gradske uprave Kraljevo, Raškog upravnog okruga, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu, predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana.

- U teškim iskušenjima za srpski narod u prošlim vremenima, jedan umni Srbin mi je rekao: „Ne bojte se, braćo Srbi, dobro biti neće!“ Jedan drugi, opet, mudrac je rekao: „Spasa nam nema, propasti nećemo!“ I sve se to događalo pred Prvi svetski rat. Mi, danas, u savremenom dobu, u ponovo teškim iskušenjima za Srbiju, moramo živeti između te dve mudrosti - kazao je ovim povodom pesnik Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva za kulturne manifestacije.

FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.
FOTO: J.S.

On je rekao da su danas, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ponovo velika iskušenja pred našim narodom.

- Ukoliko ne budemo imali bratsko razumevanje i jedinstvo u ostvarivanju interesa naroda i država, staćemo pod jednu šljivu. Ali, siguran sam da ćemo stati pod jedan barjak i da će to Srbiju iz ovih teških iskušenja izvući i, siguran sam, bićemo pobednici, naglasio je Miloš Milišić.

Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije „Jovo Kursula“ na spomenik u centru Kraljeva ovom prilikom postavilo je izložbu fotografija svih spomenika i spomeničkih obeležja herojima iz vremena Prvog svetskog rata.

- To su divni primerci spomenika, različitih oblika i veličina, spomen - česmi, obeliska i spomen - ploča, koje su postavljene na mnogim seoskim javnim objektima, školama i zadružnim domovima. Time smo se danas podsetili na naše žrtve, naše ratnike, koji su život uzidali u slobodu Srbije, istakao je Milan Matijević, predsednik Društva „Jovo Kursula“ i hroničar grada na Ibru.

Kurir.rs/J. S.