Foto: Cacak.rs

Borko Drašković, direktor RGZ

OLAKŠAN PROCES! Sad svaki seljak iz traktora u njivi ima pristup katastru

Društvo
> 20:19h

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković danas je posetio grad Čačak i održao sastanak sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem, direktorom Službe za katastar nepokretnosti Čačak Miodragom Radivojevićem i predstavnicima lokalne samouprave na temu projekta “Unapređenje poslovne klime u Srbiji”.

Zahvaljujući tome što je Čačak član Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem učestvuje u razvoju Registra investicionih lokacija na Nacionalnoj infrastrukturi geo prostornih podataka. Registar je sastavni deo projekta „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“ i očekuje se da njegova realizacija bude završena do kraja godine.

Registar je uspostavljen, opredeljeni su podaci koji će se u njemu koristiti, i održane su brojne radionice sa ciljem podizanja tehničkih i promotivnih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava. Trenutno je u toku faza verifikacije podataka koji su pohranjeni u Registar investicionih lokacija, za koji se očekuje da uskoro postane potpuno operativan.

Direktor RGZ Borko Drašković je naglasio da će Registar olakšati proces prezentacije atraktivnih investicionih lokacija domaćim i stranim investitorima, ali umnogome značiti građanima.

- Gospodin Todorović je prvi gradonačelnik koji me je pitao da li će građanin, koji je u traktoru na njivi, moći da vidi sve što ga interesuje u vezi sa svojim nepokretnostima, a da ne mora da dolazi u Katastar. Odgovorio sam da hoće, jer upravo je to cilj svih ovih digitalnih promena, da sa svakog mesta možete elektronskim putem završiti sve što vam je potrebno – rekao je Drašković. Kako su istakli i direktor RGZ i gradonačelnik Čačka nakon završetka projekta sve će biti pristupačnije građanima, imaće modernu administraciju, po principu “čist račun duga ljubav”.

- Mi ćemo novim softverskim rešenjima uticati da promenimo i odnose među građanima. Najbitnija je prezentacija na kreativan i jasan način, i tu će možda biti prepreka zbog predrasuda i stečenih navika. Ali, očekujemo da sve to rešimo – rekao je Drašković.

Na sastanku su predstavnici RGZ sagledali poslovni ambijent i investicione lokacije, kako bi znali šta se može ponuditi budućim investitorima, ali i na koji način građani mogu da znaju koja je vrednost njihove nepokretnosti. Zaključeno je da će zemljišna administracija imati veliku ulogu, kao i da će vrednost nekretnina u regionu biti povećana.

Grad Čačak je drugi grad, nakon Zrenjanina, koji je dobio štampanu satelitsku kartu, koja će krajem oktobra biti postavljena na digitalnu platformu RGZ.

(Kurir.rs)