Foto: Bart Maat / AFP / Profimedia

rasprava u parlamentu

PRVA OSTAVKA U ČLANICI EU I NATO ZBOG AVGANISTANA: Holandska šefica diplomatije napušta funkciju!

Holandska ministarka spoljnih poslova Zigrid Kag podnela je ostavku nakon kritika zastupnika koji je smatraju odgovornom za haotičnu evakuaciju iz Avganistana.

Planeta
> 08:25h

"Dom smatra da je vlada delovala neodgovorno.. Jedino što mogu je da prihvatim posledice te ocene kao ministarka koja snosi krajnju odgovornost", rekla je u govoru parlamentu.

Zastupnici su prihvatili predlog u kom se izriču kritike na račun vlade jer nije uspela da evakuiše deo Avganistanaca i jer nije unapred uočila da bi talibani mogli vrlo brzo da preuzmu vlast.

"U mom shvatanju demokratije i našoj tradiciji vlade, ministar mora da ode ako je njegova politika doživela osudu. Zbog toga ću podneti njegovom visočanstvu (kralju Viljemu-Aleksandru) ostavku na mesto ministarke spoljnih poslova", rekla je.

Kag je na mestu vršitelja dužnosti šefa diplomatije od maja. Nova koalicijska vlada još nije oformljena nakon izbora u martu.

Još nije jasno, ocenjuje agencija dpa, koje će to političke posledice imati na formiranje vlade.

Dan pre nje smenjen je u Britaniji ministar spoljnih poslova Dominik Rab, takođe zbog upravljanja avganistanskom krizom, dodaje agencija AFP.

Kurir.rs/Jutarnji list