PERNATe ubice

PUNI SU PARAZITA, ZATO IH I ZOVU LETEĆI PACOVI: Golubarstvo je divan hobi, ali može da prouzrokuje BROJNE BOLESTI i INFEKCIJE

Društvo

Dušana Dudu Ivkovića pamtićemo kao košarkaškog genija, ali i kao strastvenog ljubitelj golubova i golubarstva.

Pojedini mediji preneli su da je Duda umro zbog infekcije koju mu je preneo golub, ptica zvana "leteći pacov" zbog prljavštine i nereda koji su joj svojstveni.

Golubar Miroslav Mihajlović iz Beograda golubarstvo je zavoleo još kao dete kada mu je komšija poklonio dva goluba. Ta ljubav pratila ga je celog života.

foto: Kurir Tv

"Golubarstvo je jako specifično... Ne može da bude jače od porodice, ali si stalno uključen u ta neka razmišljanja. Koju ćeš ženku sa kojim mužjakom da pariš, pa onda kakvi će mladi da ispadnu", objašnjava on. Mihajlović ističe da se golubovi po kavezima razlikuju od uličnih jer jedu kvalitetniju hranu, čiste se od parazita i vlasnici ih redovno vakcinišu.

Međutim, problem nastaje kada se golubovi puštaju iz kaveza i dolaze u kontakt sa uličnim pticama, pa su preko njih izloženi zarazama koje mogu preneti ljudima.

foto: Kurir Tv

Veterinar Srećko Radojičić kaže da golubovi mogu da prouzrokuju mnoge bolesti, od bakterisjakih do gljivičnih.

"Takođe, preko svog perja mogu da dovedu i do ektoparazita. Napomenuću poznatu psitahozu, bakterijsku bolest, onda gljivičnu histoplakozu, salmonelozu...", kaže Sve nabrojane infekcije mogu uticati na pogoršanje stanja čovekovih pluća.

Tatjana Radosavljević, pulmolog, dodaje da bolesti koje prenose golubovi mogu prouzrokovati upalu pluća koja imaju atipičan izgled.

"Postoji nalaz na snimku, ali preko stetoskopa ne mora da se čuje. Ove bolesti se leče uspešno antibioticima iz grupe tetraciklina", zaključila je ona. (Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: