Foto: EPA/LUKAS COCH

aukus

PREMIJER AUSTRALIJE MORISON: Razumem da su Francuzi razočarani, ali mi samo štitimo svoje interese

Premijer Australije Skot Morison rekao je da razume razočaranje Francuske, koja je sa formiranjem saveza AUKUS ostala bez miltimilionskog ugovora o kupovini podmornica, ali je naglasio da Australija samo štiti svoje interese.

Planeta
> 11:52h

"Naravno da je to veliko razočaranje za francusku vladu i ja to razumem. Međutim, Australija, kao i bilo koja druga suverena država, mora uvek da donosi odluke koje su u našem nacionalnom interesu", rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavili su u sredu formiranje trilateralnog bezbednosnog saveza AUKUS-a radi jačanja obrambene saradnje na Indopacifiku, što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Kanbera je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrednog dogovora sa francuskom kompanijom koja je trebalo da im izgradi flotu podmornica, na pta je Pariz reagovao povlačenjem ambasadora i žestokim kritikama na račun AUKUS-a.

Dvoličnost, prezir i laž su reči kojima je francuski šef diplomacije Žan-Iv Le Drijan opisao krizu koja je izbila otkazivanjem megaugovora. Sa druge strane, pojavila su se i strahovanja u regiou da bi novi sporazum mogao da podstakne trku u naoružanju.

Pre povratka u Pariz francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo ocenio je da je odluka Kanbere o nabavci podmornica "ogromna greška", jer se nije radilo o ugovoru, nego o partnerstvu koje je trebalo da se temelji na poverenju, međusobnom razumevanju i iskrenosti.

Novo trojno partnerstvo kritikovala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagovao je i malezijski premijer koji predviđa da će to podstaći regionalnu trku u naoružanju.

Kurir.rs/Agencije