Foto: Promo

SVE PROMAŠIO

VAZDUŠNA PODRŠKA: Zatvorenik otvorio vatru na kolege iz oružja koje mu je stiglo dronom

Zatvorenik povezan sa mafijom zapucao je na kolege zatvorenike prokrijumčarenim oružjem

Planeta
> 15:34h

Jedan italijanski zatvorenik zapucao je na druge zatvorenike oružjem koje mu je prokrijumčareno dronom.

Muškara (28) koji je povezan sa napuljskom mafijom, ispalio je tri hica u zatvorenike sa kojima se prethodno posvađao. Niko nije povređen u napadu koji se dogodio proteklog vikenda, rekao je direktor zatvorske uprave Donato Kapeće.

Muškarac je dobio dozvolu da napusti ćeliju i ode da se istušira. Čim su se vrata ćelije otvorila, izvukao je pištolj i uperio ga u čuvara, naredivši mu da mu preda ključeve drugih ćelija, rekao je Kapeće.

Pošto nije uspeo da otključa ćelije svojih neprijatelja, zapucao je na njih. Mafijaš je potom mobilnim (koji nije dozvoljen u zatvoru) pozvao svog advokata koji ga je posavetovao da preda oružje čuvarima zartvora 100 kilometara jugoistočno od Rima.

"Verujemo da mu je oružje poslato dronom", rekao je Kapeće.

Incident je najnoviji u čitavom nizu koji je potkopao poverenje javnosti u način na koji se vode prepuni zatvori u Italiji.

Italija ima najprepunjenije zatvore u celoj Evropskoj uniji, sa 120 zatvorenika na 100 mesta. Poređenja radi, te brojke se u Francuskoj kreću oko 115, a u Španiji oko 70.

Zatvorski sistem Italije našao se u žiži javnosti kada se pojavio snimak čuvara jednog zatvora kako prebijaju zatvorenike palicama u znak odmazde zbog protesta tokom prvog zatvaranja zbog korone.

Sindikat zatvorskih radnika pozvao je vladu da formira krizni tim posle incidenta proteklog vikenda i upozorio da je situacija u zatvorima "van kontrole".

Kurir.rs/AFP