Foto: Shutterstock, Ilustracija

Izdaja je bila njihov zanat

REINKARNACIJA AFERE LITVINJENKO U BRITANSKO-RUSKIM ŠPIJUNSKIM IGRAMA: Ovo su najveći prebezi agenata KGB na Zapad!

Planeta

Evropski sud za ljudska prava Rusiju je proglasio odgovornom za ubistvo Aleksandra Litvinjenka 2006. godine, koji je preminuo nakon što je u Londonu otrovan polonijumom 210, retkim radioaktivnim izotopom. Litvinjenko (43), bivši službenik FSB i uzbunjivač, je pobegao iz Rusije u Britaniju šest godina pre nego što je otrovan, a umro je nakon što je popio zeleni čaj sa retkim i veoma snažnim radioaodbaktivnim izotopom u londonskom hotelu Milenijum, ponovo je dolilo ulje na vatru.

Britanska istraga zaključila je 2016. godine da je Putin verovatno odobrio rusku obaveštajnu operaciju za ubistvo Litvinjenka, a takođe je otkriveno da su bivši pripadnik KGB Andrej Lugovoj i još jedan ruski državljanin Dmitrij Kovtun izvršili ubistvo u okviru operacije koju je verovatno vodila ruska Federalna služba bezbednosti.

U britansku verziju, ali i i onu koju je objavio Evropski sud za ljudska prava većina ne veruje. Mnogi i danas postavljaju pitanje da li su Litvinjenka zaista ubili Rusi?

foto: EPA/Andy Rain, Youtube

Rusko-britanska špijunka igra imala je različite faze. Za Ruse najuspešnija je bila dok su veliki uticaj bili junaci Portlandskog i Kembridžkog kruga. Ovde neće biti reči o Litvinjenku. On je više bio povod za pričku koji su to svi sovjetski agenti prebegli Britancima.

Na zapad su pre njega i posle njega prebegli mnogi ruski odnosno još pre sovjetski obaveštajci. Dovoljno je da spomnemo neke:

- Oficir KGB Jurij Krotkov je 1963. prebegao u London;

-Oficir KGB Oleg Ljalin je 1971 prebegao u Veliku Britaniji i razotkrio mrežu agenata KGB u Velikoj Britaniji, posle čega su Britanci proterali 105 sovjetskih diplomata;

- Arkadij Ševčenko, sovjetski obveštajac, koji je radio skriven iza uloge generalnog podsekretara OUN, zapravo je radio za američku obaveštajnu službu CIA, prebegao u SAD 1978;

- Oficir KGB Stanislav Levčenko je 1979 prebegao u Japan i razotkrio mrežu agenata KGB u toj državi;

- Oficir vojne obaveštajne službe GRU Vladimir Rezun je 1978. prebegao u Veliku Britaniju, razotkrio je mnoge tajne, pod pseudonimom Viktor Suvorov je objavio veliki broj knjiga o sovjetskim/ruskim obveštajnim službama;

- Oficir KGB Vladimir Kuzičkin je 1982. prebegao u Veliku Britaniju;

- Oficir KGB Oleg Gordijevski, koji je kao britanski agent delovao od 1968, je 1985 prebegao u Veliku Britaniju;

- Oficir GRU Stanislav Lunev je 1992 prebegao u SAD;

- Major KGB Vasilij Mitrohin, koji je kao arhivar sve dokumente, koje je dobio u ruke, kopirao je i dostavljao britanskoj obaveštajnoj službi, je 1992. zajedno sa hiljadama dokumenata preko britanske ambasade u Rigi prebegao u Veliku Britaniju;

- Oficir ruske obaveštajne službe SVR Sergej Tretjakov, koji je pod maskom prvog sekretara ruske misije pri OUN delovao kao zamenik vođe ruskog obaveštajnog centra u Njujorku, je 2000. godine prebegao u SAD, pre toga je radio kao agent CIA, koji je rekao, da je poslanik kanadskog parlamenta Aleks Kindi agent ruske obaveštajne službe, da je šef sovjetske tajne službe Krjučkov u inostranstvo tajno preneo 50 milijardi dolara iz fondova sovjetske komunističke partije, da su Viktor Zolotov i general Mironov iz Savezne bezbednosne službe sastavili listu za likvidaciju ruskih političara i uticajnih ljudi, koji bi mogli da ugroze Putina i njegovu vlast, i tako dalje.

Zanimljivo je, da su svi još živi ili su umrli prirodnom smrću. Tretjakov se na primer ugušio koskom 13. junija 2010. na Floridi.

Uprkos svemu tome Britanci slave Džejms Bonda, agenta MI6, koji ima -dozvolu za ubistvo. Koliko su ponosni na njega, svedoči i to, da su omogućili, da jednog od tih filmova snime u samom sedištu MI6.

Kurir.rs/A.Mlakar