Foto: Kurir.rs/T. Ilić

AKCIJA VOJNI LEKAR NA SELU: Meštani lozničkog sela Brezjak prekontrolisali zdravlje (FOTO)

Srbija

Zahvaljujući projektu ’’Vojni lekar na selu“ meštani lozničkog sela Brezjak imali su danas priliku da prekontrolišu svoje zdravlje, provere krvi pritisak, nivo šećera u krvi i urade EKG i to sve besplatno kod vojnih medicinara.

Preglede je organizovala Komanda Prve brigade kopnene vojske Srbije iz Novog Sada, koja to čini u koordinaciji sa lokalnom samoupravom u selima gde je to najneophodnije. Prema rečima majora Nedeljka Nedeljkovića, načelnika za civilno-vojnu saradnju, ova mesna zajednica izabrana je kao jedna s teritorije Grada Loznice, u kome je stacionirana novoformirana jedinica 111. pešadijski bataljon u kasarni ’’Podnarednik Momčilo Gavrić“ u Klupcima.

- Cilj je da pomognemo lokalnoj samoupravi, odnosno ambulantama u seoskim sredinama i pregledamo pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje, one koji su ležeći i kod kojih odlazimo u kućne posete, kao i one koji su socijalno ugroženi – rekao je major Nedeljković koji je precizorao da su na terenu s jednim sanitetskim timom u kome su lekar, medicinski tehničar, laborant iz 111. pešadijskog bataljona, a koriste i dva vozila za kućne posete pacijentima.

foto: Kurir.rs/T. Ilić

Kako je pojasnio u vreme velike preopterećenosti civilnih lekara i medicinskih radnika njihova misija usmerena je da se u mesnim ambulantama ostvari najosnovnija zaštita za pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje, pomogne posetama nepokretnim i socijalno ugroženim licima. Njihova petočlana ekipa je svojim vozilima tokom dana posećivala takve porodice i zajedno sa predstavnicima lozničkog Crvenog krsta uručila higijenske i pakete hrane za 52 najugroženije. Član Gradskog veća Loznice dr Radovan Divnić, koji je resorno zadužen za zdravstvo u lokalnoj samoupravi, ocenio je da je ''vojska faktor podrške i pomoći i u miru i u ratu“. Na prvom braniku bili su u vreme elementarnih nepogoda, a evo i sada kada je ova pandemijska nevolja, izjavio je on. Vesna Melezović, sekretar lozničkog Crvenog krsta, podsetila je da je s Vojskom Srbije nedavno organizovana pokazna vežba iz prve pomoći i da je saradnja uvek bila ’’odlična’’ dok je dr Branka Krasavac, direktorka lozničkog Doma zdravlja ’’Dr Milenko Marin’’ objasnila da je ambulanta u Brezjaku izabrana zbog toga što lekar ovde dolazi dva puta sedmično, utorkom i četvrtkom, tako da nema stalnog doktora.

’’Vojni lekar na selu“ je akcija koja postoji od 2009. godine i do sada ih je bilo ukupno 25 na teritoriji Vojvodine i Mačve gde su vojni lekari u saradnji sa zdravstvenim radnicima civilnog sektora pregledali oko 1.120 građana i obavili oko 1.150 laboratorijskih analiza.

(Kurir.rs/T.Ilić)