Foto: Profimedia

tržište

KRIPTOVALUTE NA UDARU KINESKE CENTRALNE BANKE: Bitkoin pao za 6, a etereum za 10 odsto, Kinezi ih proglasili ilegalnim VIDEO

Kriptovalute bitkoin i etereum u petak su pali, dok su trgovci uznemireni žestokim odgovorom na kriptovalute Centralne banke Kine.

Planeta

Cena bitkoina pala je za 6% na 42.081 dolara, prema podacima Koin Metriksa. Etereum, druga najveća digitalna valuta, pala je za 10 odsto na 2.834 dolara.

To dolazi nakon što je Narodna banka Kine u pitanjima i odgovorima rekla da su sve aktivnosti povezane sa kriptovalutama ilegalne. Usluge koje nude trgovanje, usklađivanje naloga ili derivate za virtuelne valute strogo su zabranjene, saopštio je PBOC, dok su razmene u inostranstvu takođe nezakonite.

Peking se ove godine oštro okomio kriptovalute. Kineska vlada odlučila je da iskoreni iskopavanje digitalne valute, energetski intenzivnu operaciju koja potvrđuje transakcije i proizvodi nove kovanice. To je dovelo do naglog pada procesorske moći bitkoina jer su rudari isključili svoju opremu, prenosi CNBC.

PBOC je zabranio bankama i nebankarskim platnim institucijama poput sa Alibabom povezane grupe Ant Grupe pružanje usluga u vezi sa virtuelnom valutom. U julu, vlasti su jednoj softverskoj kompaniji iz Pekinga rekle da prekine svoju umešanost u trgovanje kriptovalutama.

Viđai Aijar, šef azijsko-pacifičkog regiona u kompaniji Luno, rekao je da, iako kineski stav o kriptovalutama nije bio nov, bilo je dovoljno da se tržište prebaci na negativnu teritoriju. Dodao je da je investitore već uznemirila američka Komisija za hartije od vrednosti koja je u poslednje vreme zaoštravala stav o kriptovalutama.

"Kineski regulatori su uvek bili ekstremni u svojim stavovima i ovi komentari nisu novi", rekao je Aijar za CNBC. „Oni su to govorili mnogo puta u prošlosti. Ali reakcija je zanimljiva samo zato što smo ionako u pomalo nervoznom okruženju za kripto sa nedavnim komentarima SEC -a i ukupnim makro okruženjem sa vestima iz Evergranda. Dakle, svi komentari ove prirode izazvaće rasprodaju rizične imovine".

Po njegovim rečima vlasnici bitkoina su na dobroj terirotiji sve dok je cena kriptovalute iznad 38.000 dolara.

Kurir.rs