Foto: Nemanja Nikolić

pozadina povlačenja nacrta

VULIN OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE: Zapadne tajne službe planirale krvoproliće na ulicama Beograda JASNO JE ŠTA RADE

Politika

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima prema odluci predsednika Aleksandra Vučića povučen kako bi se izbeglo krvoproliće i sukobi na ulicama Beograda.

- Zakon je odličan i potreban je policiji i Srbiji - rekao je Vulin u Jutarnjem programu Prve televizije.

Vulin je ukazao da se odmah protiv tog nacrta povela orkestrirana kampanja određenih nevladinih organizacija koje su "plaćene sa zapada“.

- Došli smo do odgovarajućih informacija da određene zapadne službe imaju ideju da ovaj nacrt iskoriste kao jedan od razloga za proteste u Beogradu i sukobe na ulicama - rekao je ministar.

Podsetio je da lideri opozicije u vezi sa izbornim uslovima navode da će ići na ulicu ukoliko ne bude po njihovom, a to su protesti koji se prema njegovim rečima obično završavaju nasiljem.

- Nacrt je trebalo da bude jedan od razloga za proteste koji treba da se dese mnogo pre izbora i koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije - rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da se prilikom odluke o povlačenju nije ulazilo u njegovu suštinu i kvalitet već da se razmišljalo da Srbiji sukobi nisu potrebni odnosno da je njena stabilnost na prvom mestu i da se ne dozvoli bilo šta što će dovesti do destabilizacije.

- U moment kad se borimo za pravo Srba da žive na severu Кosova i Metohije i uopšte za južnu pokrajinu vi ćete da imate sukobe u Beogradu. I u tome niko ne vidi vezu i povezanost. Jasno je šta se radi. Кad treba da oslabite Srbiju na КiM, oslabite je u Beogradu, a ovo je trebalo da posluži za to - rekao je ministar Vulin.

Upitan da prokomentariše primedbe vezane za rešenja koja su se odnosila na kamere za biometrijski nadzor, ministar je ukazao da svako od nas ima mobilni telefon i da na osnovu njegove upotrebe, gugl u svakom momentu zna gde se nalazimo, šta radimo, koja su nam interesovanja i da to nikome ne smeta i da smo naprotiv na to samoinicijativno pristali.

- Ali ne sme da bude kamera u Beogradu, kao što postoje u Londonu ili bilo kom drugom većem evropskom gradu, koje će za potrebu policije ubrzati i skratiti rok pronalaženja osumnjičenih za krivična dela - rekao je Vulin.

Upitao je šta je onda problem običnom građaninu, koji ne planira nikoga da ubije, da obije automobil, počini bilo koje krivično delo, da policija bude efikasnija i da rešava brže krivična dela.

Naveo je da kamere i danas postoje u Beogradu i da je razlika u tome što operativac mora danima da sedi, pregleda materijale i pokušava da pronađe osumnjičenog, a sa ovim kamerama postojao bi softver koji bi počinioca krivičnog dela našao u roku od nekoliko minuta.

(Kurir.rs)