Foto: Youtube prtscr / ATV

o bojkotu zajedničkih institucija u BiH

TEGELTIJA: Onaj ko je doneo pogrešne odluke je morao da bude svestan posledica ali je hteo da eksperimentiše!

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija odbacio je tvrdnje pojedinih političara iz Federacije BiH da je na sceni državni udar zbog neučestvovanja predstavnika iz Republike Srpske u radu zajedničkih institucija, ističući da se RS mora zaštititi od bilo koga ko se u BiH "igra" prava i pravde.

Bosna i Hercegovina

"Donosioci tih pogrešnih odluka morali su biti svesni posledica, ali neko je hteo da eksperimentiše", kazao je Tegeltija u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

On je dodao da je sada na sceni pokušaj da se stvori takva situacija da više niko nikada u BiH ne donosi zakonska rešenja, osim Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamenta Federacije BiH.

Narodna skupština RS donela je odluku o neučestovanju srpskih predstavnika u institucijama BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

Tegeltija je naglasio da su odluke Narodne skupštine Republike Srpske obavezujuće za sve predstavnike ovog bh. entiteta nivou BiH i da su rezultat "pogrešnih poteza koje su drugi povukli".

"Niko u Srpskoj ne želi da se ujutru probudi i čuje da nema njene policije, da Ustavni sud BiH oduzme imovinu. Republika Srpska se mora zaštititi od bilo koga ko se igra prava i pravde u BiH", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, i najveći deo međunarodne zajednice svestan je problema, pri čemu su neke od najkrupnijih proizveli upravo njihovi predstavnici.

"I međunarodna zajednica, često zbog razjedinjenosti i različitih problema, ne želi da aktivno učestvuje u rešavanju problema, posebno kada se Srpska poziva na pravo i pravdu, lagano sve zaobilaze, poručuju da je to praksa, da se neće ponoviti. Srpska ne sme sebi dozvoliti rizik da još jednom pređe preko ove situacije i da opet neko nekada nameće neku praksu", naveo je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Govoreći o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, Tegeltija je ocenio da njegov profesionalni kredibilitet nije sporan, ali da on nije izabran u skladu sa procedurama, odnosno njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN-a.

On je potvrdio da će biti održana sednica Saveta ministara, te da će se držati stavova Narodne skupštine Republike Srpske.

"Sledićemo zaključke, ponašati se u interesu Srpske i to je sve što sada možemo reći. Ima mnogo odluka o kojima treba razgovarati, procenjivati koliko ugrožavaju Srpsku ili veliki broj pojedinaca iz Srpske. Tu je, svakako, i odluka o privremenom finansiranju, ali i spremnost Srpske da isplati plate službenicima do deblokade ovog procesa", naglasio je Tegeltija.

On je naveo da RS uvek može da isplati plate zaposlenim u zajedničkim institucijama sa adresom na njenoj teritoriji i da mora da štiti svoje građane, ali da je to, kako je istakao, skupa odluka, dodatni trošak koji bi neopravdano platila.

"To je više od 70 miliona do kraja godine, a budžet zajedničkih institucija puni i RS. Ipak, političke odluke za budućnost RS su mnogo važnije od kratkoročnih finansijskih sredstava", naglasio je Tegeltija.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / ATV