Novi Pazar

PU Mladost: Tražićemo reviziju lekarskih uverenja

Tridesetak mališana predškolske ustanove "Mladost" je na preventivnoj medicinskoj terapiji, nakon što je u medicinskom centru u Novom Pazaru utvrđeno da je jedna vaspitačica obolela od tuberkuloze

Srbija
> 00:00h

NOVI PAZAR - Vršilac dužnosti direktora predškolske ustanove "Mladost" u Novom Pazaru Mehmed Preljević, najavio je da će, ukoliko mu to zakon dozvoljava, zatražiti reviziju poslednjih lekarskih uverenja svih zaposlenih u tom vrtiću u kome je evidentirana jedna osoba obolela od tuberkuloze.

Preljević, koji je posao vršioca dužnosti direktora te predškolske ustanove obavlja od 1. avgusta, rekao je da su 21. avgusta tu ustanovu obišli republički inspektor rada i republički sanitarni inspektor koji su utvrdili da obolela vaspitačica ima urednu sanitarnu knjižicu izdatu od Zavoza za javno zdravlje u Kraljevu 19. avgusta.

On je ukazao da su sanitarni pregledi za svih 180 zaposlenih obavezni na svakih šest meseci.

Tridesetak mališana predškolske ustanove "Mladost" je na preventivnoj medicinskoj terapiji, nakon što je u medicinskom centru u Novom Pazaru utvrđeno da je jedna vaspitačica, radnica te ustanove, obolela od tuberkuloze.

Preljević je precizirao da je on 8. avgusta bio nezvanično obavešten o tom slučaju, a da je nekoliko dana kasnije dobio i podrobnije informacije, kao i da je posle toga u skladu sa redovnom procedurom Zdravstvenom centru dostavljen spisak dece sa kojima je obolela bila u kontaktu.

Preljević je precizirao da je vaspitačica stalni radi odnos u predškolskoj ustanovi "Mladost" zasnovala 20. jula ove godine, a da je od 1. septembra prošle godine bila u radnom odnosu na određeno vreme.

Od 22. jula ove godine obolela vaspitačica je na godišnjem odmoru tokom kojeg je i zatražila lekarsku pomoć, dodao je on.

Pomoćnik direktora Zdravstvenog centra u Novom Pazaru Nermin Feković je juče rekao da je prava sreća da je obolela vaspitačica bila u relativnom kratkom kontaktu sa decom.

Vaspitačica je hospitalizovana, kao i jedna devojčica koja je u bolnici zadržana radi posmatranja i kod koje znaci bolesti još nisu izraženi, dok će tridesetak mališana predškolske ustanove "Mladost" na preventivnoj terapiji i medicinskoj kontroli biti u narednih nekoliko meseci.

Doktor Šaponjić: Pregled nije ukazivao na tuberkulozu Vaspitačica iz Novog Pazara za koju je ustanovljeno da je obolela od tuberkuloze, tokom sanitarnih pregleda u junu ove godine nije imala znake koji bi ukazivali na tu bolest, tvrdi direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu doktor Vladan Šaponjić.

Šaponjić je rekao da je sanitarna knjižica oboleloj vaspitačici izdata 19. juna i da tom prilikom nije bilo moguće utvrdi od čega će neko oboleti, kazao je Šaponjić.

Sanitarni pregled, prema njegovim rečima, podrazumeva nalaz brisa grla i nosa, stolice, kao i klinički pregled na akutne bolesti koje se mogu uočiti.

"U momentu kada je sanitarni pregled obavljen vaspitačica je bila klinički zdrava", rekao je doktor Šaponjić.