Foto: Profimedia

britanija

TRESAO SE DOK JE SLUŠAO PRESUDU: Policajac koji je oteo, silovao i ubio Saru Everard dobio doživotnu kaznu zatvora

Britanski policajac koji je ubio Saru Everard kod Londona, nakon što ju je oteo pretvarajući se da je hapsi, i potom silovao, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti pomilovanja.

Planeta

Kako prenose britanski mediji, Vejn Kuzens je oteo 33-godišnju Saru dok se vraćala kući od prijateljice 3. marta pretvarajući se da je hapsi zbog kršenja anti-kovid mera, silovao i onda ubio.

Pre izricanja presude sudija je rekao da je ovaj slučaj "razoran, tragičan i potpuno brutalan".

"Izdali ste svoju porodicu i nema dokaza o iskrenom pokajanju", rekao mu je sudija.

Policajčev advokat je tokom saslušanja rekao da njegov klijent zaslužuje dugačku kaznu, ali ne i doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja jer je tokom suđenja priznao krivicu za zločin.

Sudija je ocenio da su okolnosti ubistva Everart koja je radila u marketingu, bile "groteskne" i da je zbog "izuzetno velike" ozbiljnosti slučaja, doživotni zatvor opravdan.

"Zloupotreba policijskih ovlašćenja koja se ovde dogodila, sa ciljem otmice, silovanja i ubistva usamljene žrtve, jednako je ozbiljna kao i političko, versko ili ideološko ubistvo", rekao je sudija.

On je odao počast dostojanstvu porodice Sare Everard, čije su izjave na sudu, kako je rekao, otkrile ljudski uticaj Kuzensovih "izobličenih, sebičnih i brutalnih uvreda koje su bile i seksualne i ubilačke".

Kuzens se tresao na optuženičkoj klupi tokom izricanja presude.

Kurir.rs