peto dete kao višak

ZA MNOGE PORODICE DEČJI DODATAK OD 3.000 JE PRILIKA DA JEDU! Jovana iz Centra za mame rastužila pričom o siromaštvu

Društvo

Iako se u javnosti na sav glas negoduje zbog bele kuge, majka petoro dece Violeta Sremac (45) iz Novog Sada na svojoj koži je osetila kako je to kada te demotivišu da rađaš. Naime, ona je dobila odbijenicu gradske uprave za dečiji dodatak za peto dete, a kao obrazloženje navedeno je da je ono višak a da je ona prešla propisanu granicu.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, koja je i sama učestvovala u radu radne grupe na Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom pre tri godine.

"Kada je država promenila zakon, donela je odluku da finansiranje staje sa četvrtim detetom, posle toga ne više. To nije greška, nismo zaboravili na peto dete, nego je ovo bila odluka smislena da država uštedi novac, da destimulišu rađanje petog, šestog... deteta, a zapravo su time želeli da uskrate porodice koje su u najgorem mogućem finansijskom stanju jer su nažalost takve porodice one koje imaju više dece", objasnila je ona.

Veliki deo mnogočlanih porodica žive na rubu siromaštva, kako je naglasila, zbog čega je misšljenja da bi država trebalo da nastavi sa podrškom jer je to za mnoge od njih prilika da jedu.

"Ne bih volela da pričamo samo o razlici i pitanju za te porodice da li ćemo imati za ručak ili nećemo imati za ručak. Volela bih da se napravi mnogo širi program podrške kako bi te porodice izašle iz kruga siromaštva, a tako nečeg nema i ne priča se o tome. Pored dečjeg dodatka, trebalo bi obezbediti i besplatne udžbenike, besplatan školski pribor, besplatan školski autobus, dodatni časovi itd.", zaključila je ona.

Inače, Zakon o finansiranju baziran je na mišljenju Svetske zdravstvene organizacije po kojoj je optimalan broj dece u porodici četvoro. Peto se statistički gledano vodi kao rizično i za majku i za dete i zbog toga država ne pruža podršku.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: