lep govor kao dodatni predmet u školama

DECA SU NAM MUTAVA! Stručnjaci upozoravaju da mladi koriste samo 2.000 reči, od toga su polovina sleng, poštapalice i tuđice

Društvo

Napredak tehnologije, prisustvo na društvenim mrežama, pametnim telefonima i tabletima učinio je da mladi skoro da međusobno više i ne govore, a i kada se upuste u komunikaciju u proseku izgovore oko 2.000 reči.

Osnovci i srednjoškolci će zbog toga kao dodatnu nastavnu aktivnost ubuduće moći da biraju interaktivnu knjigu za bolje usmeno izražavanje "Progovori da vidim ko si" čiji je autor komunikolog Slobodan Roksandić.

Knjigu je akreditovao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao dodatno nastavno sredstvo, a jedna od škola koja je prva uvrstila u svoj program je Osnovna Škola "Banović Strahinja".

foto: Kurir Televizija

Direktorka OŠ Tatjana Vasović Novosel za Kurir televiziju ovu odluku obrazložila je rečima da su deca "mutava", nemušta i da ne umeju da verbalizuju svoja osećanja.

"Svedoci smo da mladi, kao i odrasli uostalom, sve lošije govore, oskudnim fondom reči, sa preteranom upotrebom slenga, tuđica, poštapalica i naravno uzrok svega jesu nove tehnologije. Mi prosvetni radnici imamo zadatak da svakodnevno razvijamo pravilan govor i izražavanje načih učenika", objasnila je ona.

foto: Kurir Televizija

Kako je dodala, dodatne aktivnosti učenja usmenog izražavanja i lepog govora od sledeće školske godine bude sastavni deo programa koje će nuditi đacima od petog do osmog razreda.

"Unapređenje kulture govora je jedan od najvažnijih zadataka prosvetnih radnika. Ne možemo žmuriti pred greškama u govoru i pisanju", podvukla je ona.

foto: Kurir Televizija

Komunikolog Slobodan Roksandić izjavio je da ko na vreme uspostavi dobre govorne navike, postaje sigurniji i dobija krila da na pravi način predstavi sebe i svoje ideje ma čime se u životu bavio.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Slobodan RoksandićProgovori da vidim ko siosnovciškolelep govorretorikakomunikacija