Foto: Profimedia

izveštaj komisije

BOMBA OD IZVEŠTAJA O PEDOFILIMA ČEKA DA EKSPLODIRA: Oko 3.000 slučajeva zlostavljanja otkriveno u katoličkoj crkvi u Francuskoj!

U Francuskoj katoličkoj crkvi bilo je oko 3.000 pedofila od 1950. godine, potvrdio je za AFP šef nezavisne komisije koja istražuje skandal, nekoliko dana pre objavljivanja izveštaja.

Planeta
> 13:38h

Tokom istraživanja komisije otkriveno je između 2.900 i 3.200 sveštenika pedofila ili drugih članova crkve, rekao je Žan-Mark Suv, dodajući da je to "minimalna procena".

Izveštaj komisije trebalo bi da bude objavljen u utorak nakon dve i po godine istraživanja zasnovanog na crkvenim, sudskim i policijskim arhivama, kao i razgovora sa svedocima.

Suv, visoki francuski državni službenik, rekao je da je u izveštaju, koji ima 2.500 stranica, pokušao da pobroji i sve slučajeve zlostavljanja i broj žrtava.

Takođe je razmotrio „mehanizme, posebno institucionalne i kulturne“ unutar Crkve koji su dozvolili pedofilima da ostanu".

Nezavisnu komisiju osnovala je 2018. Biskupska konferencija Francuske (CEF) kao odgovor na brojne skandale koji su potresli Crkvu u Francuskoj i širom sveta.

Do njenog formiranja došlo je i nakon što je papa Franjo doneo značajnu meru koja obavezuje one koji su znali ili znaju za seksualno zlostavljanje da da to prijave svojim nadređenima.

Komisija je sastavljena od 22 pravna stručnjaka, lekara, istoričara, sociologa i teologa, a njen zadatak bio je da ispita navode o seksualnom zlostavljanju dece od strane sveštenika iz 1950-ih godina.

foto: Profimedia / JOEL SAGET / AFP

Kada je započela sa radom, pozvala je svedoke da daju izjave i uspostavila telefonsku liniju, a zatim je izvestila da je primila hiljade poruka u nerednim mesecima.

"Bomba. To će biti prava eksplozija" rekao je o izveštaju koji će biti dostavljen CEF-u i objavljen na konferenciji za medije u utorak, jedan od članova komisije pod uslovom da ostane anoniman

Biskup Eric de Mulan-Befor, predsednik CEF-a, rekao je da se plaši da će izveštaj otkriti "značajne i zastrašujuće brojke", tokom sastanka sa župljanima iz njegove biskupije.

Poruka crkvenih vlasti sveštenicima i parohijama za mise tokom vikenda upozorila je da će objavljivanje izveštaja biti "težak i ozbiljan trenutak", koji poziva na "stav istine i saosećanja".

Suv je u novembru rekao da rukovođenje slučajevima u kojima se sumnja na pedofiliju "u prošlosti često bilo pogrešno".

Rekao je da je "izuzetno ozbiljno to što su mogle postojati neke institucije i neke zajednice, u malom broju, u kojima su mogle biti počinjena sistemska zlostavljanja".

Kurir.rs / AFP, Foto: Profimedia