Foto: Profimedia

Nameštanje mečeva

ĆIRO BLAŽEVIĆ JE ZBOG TAPIJA PROVEO U ZATVORU 17 DANA: Hrvatski trener optužen da je primio pare da namesti utakmicu

Fudbal
> 15:32h

Smrt čuvenog Bernara Tapija podsetio je ljubitelje fudbala na sposobnog sportskog radnika koji je u manje od 10 godina vođenja Olimpik iz Marseja digao do najviših visina.

Klub je od 1986. do 1994. godine četiri puta bio prvak Francuske, a 1993. godine se popeo i na krov Evrope. Slavni klub je 1991. godine takođe igrao finale Kupa šampiona, ali je tada izgubio od Crvene zvezde.

I kao što se za finale odigrano u Bariju vezuju kontroverze, tako se i za druge utakmice kada je Tapi u pitanju vezuju brojni skandali. Zbog toga je Olimpiku i oduzeta jedna titula u Francuskoj, pa je klub izbačen u drugu ligu, a Tapi osuđen na dve godine zatvora.

Jedan od onih koji su igrali u Marseju tih godina bio je i bivši hrvatski reprezentativac Alen Bokšić. On je u sezoni 1992/93 bio najbolji strelac francuske lige. O ponašanju Tapija Bokšić je jednom prilikom rekao:

- Kupio bi nam pobedu i onda još isplatio premiju za nju! Na kraju je on završio u zatvoru, a mi, igrači, profitirali smo!

Tapi je u aferu nameštanja utakmica uvukao i Miroslava Ćiru Blaževića. Bivši glavni direktor Marseja Žan Pjer Barns tvrdio je da je legendarnom hrvatskom treneru 1989. godine isplatio tadašnjih 420.000 franaka da utakmica njegovog Nanta i Marseja završi rezultatom 0:0.

Blažević je zbog toga 1995. godine proveo u zatvoru 17 dana, pa je pušten uz kauciju od 100.000 franaka. Barns je kasnije poricao da je davao mito Blaževiću rekavši da su ga pogrešno interpretirali.

Kurir sport