ANKETA

SKRIVENI TROŠKOVI STUDIRANJA: Evo šta sve MORA da se PLATI, studenti otkrili KAKO SE SNALAZE (VIDEO)

Beograd

Posle osnovnih i srednjih škola, nastava konačno počinje i na svim fakultetima. Zbog epidemiološke situacije predavanja su već ili će biti onlajn, pa su i troškovi studiranja manji. Tako će od fakulteta do fakulteta da se razlikuje koliko treba izdvojiti para, a presudnu ulogu ima to da li je student na budžetu.

Šta sve studenti Univerziteta u Beogradu moraju da plaćaju dok su na fakultetu?

"Konkretno me košta samo kada su neke vanredne okolnosti, ako nemarno ne prijavim ispit na vreme ili želim da odložim ispit neki koji mi je zapao u nekom terminu koji mi ne odgovara. Samo su to troškovi studiranja. Sada sam četvrta godina, nemam više ni troškove da finansiram literaturu.", rekao je Stefan Savić, student Pravnog fakulteta.

foto: Kurir Televizija

Iako su oni koji su na budžetu oslobođeni plaćanja školarine, dodatne takse koje plaćaju povećavaju cenu studija. "Naplaćuje se 2000 naknadna prijava ispita."; "Odlaganje ispita je 700 din pre roka, u roku 1200din"; "Mislim da prosečna zarada u Srbiji nije dovoljna da može da se isplati ako je neko na samofinansiranju"; "Pa mesečno zato što sam u stanu košta oko 300evra mi je potrebno."; Kada gledam druge zemlje, mislim da je ovde skroz okej.", naveli su studenti.

Osim neplaćanja školarine, studentima na budžetu obezbeđeni su smeštaj i hrana po pristupačnim cenama.

Na Beogradskom univerzitetu cene školarina kreću se od 50 pa do skoro 250 000 koliko košta jedna godina studiranja na Arhitektonskom fakultetu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.