Foto: Printscreen, Shutterstock

posledice bregzita

FRANCUZI STRUJOM HOĆE DA UCENJUJU BRITANCE: Prete prekidom isporuke ostrvima u La Manšu zbog kvota ribolova

Planeta
> 15:22h

Francuska je u utorak upozorila da bi mogla prekinuti snabdevanje električnom energijom Kanalskih ostrva, koja su pod nadležnosti britanske krune, kako bi izvišili pritisak na London zbog prava ribolova.

Naime, Britanija je odbila da odobri sve dozvole za ribolov koje traže francuski brodovi u okviru sporazuma o pristupu posle Bregzita, ostavljajući Pariz besnim, a francuski ribari zabrinuti za egzistenciju.

Francuska "neće izdržati ovo", rekao je ministar za evropska pitanja Klement Bon za televiziju Europe 1.

„Na primer, možete zamisliti Kanalska ostrva, gde Ujedinjeno Kraljevstvo zavisi od nas u pogledu snabdevanja energijom ...“, rekao je Bon.

Ovo je drugo upozorenje koje je počelo ranije sa pretnjom ministarke za ribarstvo Anik Žirardin, koja je u maju rekla da bi ribolov mogao da ima uticaj na napajanje pomorskim kablom" od Francuske do Džerzija.

Inače kanalska ostrva Gernzi i Džersi se nalaze u kanalu La Manš blizu obale Francuske, koja je jedini njihov snabdevač strujom

Prava na ribolov čamaca i brodovima registrovanim EU u vodama Velike Britanije bili su ključni kamen spoticanja u pregovorima o trgovinskom sporazumu između Londona i Brisela nakon Bregzita posle izlaska Britanije iz EU 1. januara 2021.

Spor se rasplamsao u maju kada se flota od oko 50 francuskih ribarskih brodova okupila ispred luke Saint Helier u Džersiju, samoupravne teritorije koja zavisi od Britanije u odbrani.

Protest je izazvao napeti sukob koji je čak privukao francuske i britanske vojne brodove blizu jedni drugih.

Od tada su se francuski ribari prijavili za dobijanje novih dozvola za pristup, ali se žale na tešku papirologiju i zahtev da dokažu da su lovili u britanskim i džerzijskim vodama pre Bregzita, što nije lak zadatak, posebno za manje brodove.

Prošle nedelje Britanija je saopštila da će odobriti samo 12 od 47 zahteva za nove dozvole za male čamce iz EU, dok je Džerzi izdao 64 pune i 31 privremenu dozvolu, ali je odbio 75 zahteva.

"Naše strpljenje ima jasne granice", rekao je Bon. "Pregovarali smo mirno i lepo već devet meseci, to je dovoljno. Oni misle da mogu sami da žive i, štaviše, da napadnu Evropu. A pošto to ne funkcioniše, oni podižu ulog i postaju agresivni. "

Kurir.rs/thelocal.fr