Foto: Printscreen/Kurir TV

kurir televizijA: Zbog čega svakodnevno stižu optužbe suseda na račun Srbije?

USIJANJE O HRVATSKOJ HAJCI NA SRBE: Prigovaraju nam oni koji su napravili Jasenovac, Bljesak, Oluju! Na delu SATANIZACIJA SRBIJE!

Društvo
> 21:16h

Sve su češće provokacije iz Hrvatske upućene Srbiji, a čak se i stvari koje nisu od velikog značaja preuveličavaju i koriste za optužbe našeg državnog vrha.

Jedan od razloga za napad na Srbiju je i udžbenik za osmi razred u kom se, kako navode, negira postojanje hrvatskog jezika. Zbog toga je Hrvatsko nacionalno veće u Srbiji uputilo protestnu notu, ali je čitava stvar dobila mnogo veće razmere jer su u Hrvatskoj ovo zloupotrebili za napad na vlast i čitavu našu državu.

foto: Printscreen/Kurir TV

Dodajući ovom poslednjem događaju uslovljavanje Srbije ka EU putu, optužbe da je SPC parapolitička institucija, kao i permanentni medijski napadi na predsednika Aleksandra Vučića, ne može da se ne postavi pitanje šta stoji iza toga, koji su razlozi i do kada će udari da traju?

Gosti Usijanja su Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona prof. Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje.

Linta je podsetio da Srbija poštuje sve propise vezano za nacionalne manjine.

"To je deo šire kampanje protiv Srbije, a u toj funkciji je i Nacionalno veće koje vodi Jasna Vonić, ali i Demokratski savez Hrvata Vojvodine koje vodi Tomislav Žigmanov koji je poznat po radikalnim stavovima. To je stav Odbora za standardizaciju Akademija nauka i umetnosti, to je stav srpskih lingvista i apsolutno je brutalna izmišljotina i hrvatskih zvaničnika: Andreja Plenkovića, Milanovića, ministra spoljnih poslova Radmana Grlića", pojasnio je Linta.

foto: Printscreen/Kurir TV

"Srbija poštuje nacionalne manjine i hrvatski jezik, oni imaju pravo na upotrebu svog jezik.a Notorne su laži da Srbija ne poštuje hrvatski jezik", istakao je Linta i podsetio da Hrvatska sistematski krši konvenciju o pravima nacionalnijh manjina i sada optužuju Srbiju koja poštuje sve stanarde.

Deđanski je rekao da je navodna ugroženost Hrvata u Srbiji "politički paflet" i da u praksi nije tako.

foto: Printscreen/Kurir TV

"Iza svega se krije politika Hrvatske i satanizacija Srbije, pogotovi u poslednje vreme kada ih prestižemo"

Oni koji su napravili Jasenovac, Bljesak, Oluju, oni su nama našli da prigovore", istakao je Deđanski i naglasio da ako od Hrvatske treba da zavisi ulazak Srbije u Eu, onda ne treba ni da uđe!

Linta je rekao da je Hrvatska država mržne koja duboko živi u svojoj ustaškoj prošlosti.

Deđanski je potvrdio da se Hrvatska nije odrekla ustaške prošlosti.

"Neki i dalje misle da su Srbi krivi što je pola miliona Srba proterano iz Krajina i što je 20.000 Srba proterano iz Sarajeva. Mi smo imali narativ od 20 godina da smo krivi, izvinjavali su se za naše žrtve nisu govorili o NATO bombadovanju, nego kampanji, nisu obeležavali srpska stradanja, nisu obeležavali ništa, nisu snimili nijedan film", rekao je ona i dodao da projekat nametanja kolektivne krivice nije uspeo kod naših građana.

Kurir.rs