Foto: Profimedia

NAUKA U SLUŽBI SPORTA

MNOGIMA JE NEPRIMERENO KADA RONALDO I OSTALI PLJUJU PO TERENU! Otkriveno zašto koriste TRIK sa VODOM

Ljubitelji sporta, fudbala naročito, često komentarišu kako igrači za vreme meča uzimaju vodu, ali je ne piju nego samo isperu usta i ispljunu, a sada smo dobili odgovor i zašto se taj, po mnogima ne primeren gest, dešava.

Fudbal
> 12:47h

Istraživanja pokazuju da sportisti imaju veću izdržljivost ako ispiraju usta vodom koja u sebi ima mešavinu ugljeni hidrata. Tajna je u tome što receptori pošalju mozgu signal da stiže još hrane i da može slobodno da dopusti mišićima dodatni napor!

"Na neki način varamo mozak, to je taj mehanizam", kaže Asker Jeukendrup, sportski nutricionista i psiholog.

Istraživanja pokazuju da je najbolje zadržati tečnost u ustima desetak sekundi kako bi se receptori na jeziku uverili da sledi unos ugljenih hidrata.

"Nadam se da ne umišljamo i da je to sve stvarno i namerno jer to znači da je prava nauka ušla u sport", kaže Jeukendrup i dodaje:

"Naravno, i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljeni hidrati se u nekom trenutku moraju zaista uneti jer mišići ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se "izvlači" energija tokom fizičkih napora", zaključio je on.

Kurir sport