Foto: EPA / Shawn Thew

čuvao ga 30 sati

PRE 13 GODINA SPASAO JE BAJDENA U AVGANISTANU Sada je uspeo da pobegne iz te zemlje i nalazi se na sigurnom

Avaganistanski prevodilac Aman Halili, koji je učestvovao u spašavanju Džoa Bajdena kada je njegov helikopter hitno sleteo u Avganistan 2008. godine, pobegao je iz zemlje nakon što se nedeljama sakrivao od talibana, potvrdio je Stejt Department.

Planeta
> 10:39h

Halili sa porodicom je prešao granicu sa Pakistanom i zatim je avionom prebačen u Dohu, gde hiljade avganistanskih civila čeka vizu za Sjedinjene Države, rekao je portparol Stejt Departmenta.

Vol Strit žurnal je ranije izvestio da su Halili, njegova supruga i petoro dece, koji nisu uspeli da pobegnu u avgustu nakon preuzimanja vlasti od strane talibana, pobegli iz zemlje uz pomoć avganistansko-američkih i veteranskih grupa, prenosi AFP.

Godine, 2008. Halili je radio kao prevodilac za američke snage kada je tadašnji senator Bajden i dvojica poslanika Čak Hagel i Džon Keri posetili Avganistan.

Kada je snežna oluja prisilila njihov helikopter da sleti u udaljeno područje Avganistana, 30-ak kilometara od baze, Halili se pridružio malim vojnim snagama za brzo reagovanje koje su se iz vazdušne baze Bagram odvezle u planine kako bi ih spasile.

Kako prenose strani mediji, nakon sletanja prevodilac je 30 sati čuvao helikopter dok su čekali povoljne prilike za poletanje.

Halili, 13 godina kasnije nije bio u mogućnosti da aplicira za vizu za SAD u vreme kada su talibani zauzeli Kabul.

Nakon povratka talibana na vlast sredinom avgusta njegova porodica je stigla na aerodrom u Kabulu, kada su SAD organizovale vazdušni most kako bi evakuisale američke građane i Avganistance koji su sarađivali sa američkim vlastima.

Međutim, vojnici nisu dopustili njegovoj porodici ulazak u zaštićeni kompleks. On je zatražio Bajdenovu pomoć u pismu koje je krajem avgusta objavio Vol Strit žurnal.

-Dobar dan, predsedniče, spasite mene i moju porodicu. Nemojte me ovde zaboraviti, napisao je u pismu, strahujući za život, prenosi Index.hr

Portarolka Bele kuće Džen Psaki rekla mu je da će mu Sjedinjene Države pomoći.

-Hvala vam što ste se borili uz nas poslednjih 20 godina. Pomoći ćemo Vam da odete, rekla je Psaki.

Kada se završila evakuacija više od 120.000 ljudi, Aman Halili i njegova žena, kao i petoro dece sakrili su se u Kabulu i 5. oktobra su tajno prešli granicu sa Pakistanom, navodi Vol Strit žurnal, koji dodaje da je Stejt Department pokrenuo hitan postupak kako bi njegova porodica dobila vizu za SAD.

Kurir.rs