Foto: Printscreen Youtube

Politički zemljotres u austriji

KO JE ZABINE BAJNŠAB Istražiteljka javnog mnjenja ili čovek od poverenja Sebastijana Kurca?!

Austrija

Zabine Bajnšab, koja je osumnjičena da je za bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurca lažirala istraživanja javnog menjena uhapšena je danas, u akciji austrijske policije.

Austrijski mediji tvrde da je ona inače osnivač instituta za istraživanje tržišta "Research Affairs", bila umešana u aferu nameštanja anketa o popularnosti Sebastijana Kurca dok se borio za nominaciju lidera narodne partije OVP i kada je postao kancelar.

Njeno ime se prvi put pojavilo kada je afera eksplodirala u Austriji prošle nedelje zbog čeha je Sebastijan Kurc, koji je u tom trenutku bio u susednoj Sloveniji u službenoj poseti, podneo ostavku na funkciju "Bundes kancelara" i vratio se u paralmen, dok se ne završi istraga i sudski postupak protiv njega.

Bajnšab se sumnjiči da je pre policijskog kućnog pretresa uspela da izbriše sa hard diska računara sve podatke, koji se navodno dovode u vezu sa bivšim kancelarom. Navno je zbog toga i uhapšena.

S druge strane austrijski mediji tvrde da je možda krivac za brisanje podataka i nagli nestanak struje u kući Zabine Bajnšab

Zabine Bajnšab nije nepoznata na političkoj sceni Austrije. Kako navode tamošnji mediji ona je do 2019. godine bila bliska saradnica i pomoćnica ministarke za porodicu Sofi Kraisamn, koja je bila iz redova OVP.

Njeno ime u poslednjoj aferi povezano je sa tvrdnjom da je lažirala ankete za OVP, koje su zatim objavljivane u besplatnim novinama za novac.

Ona je već označena centralnom figurom, afere, koja je u Austriji izazvala zemljotres.

U njenim anketama Sebastian Kurc je uvek bio veoma pozitivan, a njegov bivši kolega i kes lider narodne partije Rajnhold Miterlehner je prikazivan koa veoma negativna osoba.

Ono što se zamera u ovom slučaju, jeste što je navodno novac poreskih obveznika bio toršen za istraživanje i objavljivanje anketa u besplatnim novinama.

Kurir.rs/Standard.rs