Foto: Youtube prtscr / RTRS

novi koraci

DODIK NAJAVIO OBAVEŠTAJNE STRUKTURE SRPSKE: Nismo za rušenje terirorijalnog integriteta BiH, ali smo za vraćanje suvereniteta RS!

Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da plan njegove stranke nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH, ali jeste vraćanje suvereniteta Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina

On je, pred početak sednice Predsedništva SNSD-a, najavio da će krajem meseca ili početkom novembra biti zakazana sednica Narodne skupštine Republike Srske na kojoj će se raspravljati o ukidanju Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

On je najavio da će na teritoriji RS biti ukinuta i Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kojoj će, kako je rekao, biti zabranjeno delovanje na teritoriji RS, kao i Obaveštajno-bezbednosna agencija (OBA), posle čega bi RS trebao da formira svoju obaveštajnu strukturu.

"Ako ostavimo da i dalje jedna nenavođena raketa, kao što je Ustavni sud BiH počne donositi odluke, ukinuće vrlo brzo i RS. Naša procena je da nema nazad…. Pripremili smo sve uslove da RS nastavi da funkcioniše", rekao je Dodik novinarima.

Istakao je da protiv sukoba i da je spreman na dijalog, navodeći da RS "neće voditi nikakve oružane akcije, osim u slučaju da bude napadnuta".

"Verujemo da muslimani mogu nešto paravojno da učine. Mislimo veoma ozbiljno i nećemo se povući pred pretnjama i sankcijama", kazao je Dodik.

Dodik je pozvao na unutrašnji dijalog u BiH, ali pod uslovom da u njemu ne učestvuju stranci.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / RTRS